Čeští Ukrajinci si připomněli oběti demonstrací v Kyjevě. Vztyčili 108 křížů

23.04.2014 20:53 | Zprávy

Ukrajinci žijící v Praze společně s českými sympatizanty proevropského směřování Kyjeva dnes v pražských Vršovicích uctili památku více než stovky známých obětí, které zahynuly při demonstracích za demokracii v ukrajinském hlavním městě. Na zatravněné proluce mezi domy poblíž stanice tramvaje Ruská vztyčili 108 křížů symbolizujících oběti. Ke každému mrtvému pak na zeď připevnili parte s jeho stručným příběhem.

Čeští Ukrajinci si připomněli oběti demonstrací v Kyjevě. Vztyčili 108 křížů
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

„Naším záměrem bylo, aby si lidé uvědomili, že to nejsou jenom nějaké příběhy z médií, ale že to jsou konkrétní lidé, konkrétní otcové od rodin, kteří za sebou nechali svoje blízké," řekl ČTK Jakub Svěrák z občanského sdružení Dekomunizace.cz.

Dění na Ukrajině se podle něj dotýká Čechů i proto, že v době Československa byla sousedem jejich země. Připomněl také události roku 1968, kdy vojska Varšavské smlouvy vtrhla na československé území, a též roku 1938 a nacistického záboru Sudet a Rakouska. Současné chování Ruska ve vztahu k Ukrajině je nepřípustné a je nutné se proti němu vyjádřit, podotkl Svěrák.

Hřbitov nebeské setniny

Les křížů na travnatém palouku byl pojmenován Hřbitov nebeské setniny. Odkazuje k jednotce o síle sta mužů, na které se dělila domobrana kyjevských zastánců proevropského směřování země. Jejich odpor vedl k pádu režimu prezidenta Viktora Janukovyče. Po překotných událostech na Ukrajině se ale v referendu odtrhl v té době už Ruskem okupovaný Krym, odhlasoval si připojení k Rusku. Proruští separatisté nyní operují na východě země, spekuluje se, že i nyní mají podporu ruské armády.

Do situace vstupuje Moskva s prohlášeními o nutnosti bránit své občany na ukrajinském území. Postup ruského prezidenta Vladimira Putina kritizuje západní svět. EU dala na vědomí, že Ukrajina má právo činit kroky k ochraně své suverenity a územní celistvosti. Zároveň však žádá kyjevské úřady, aby upustily od násilných akcí, jež by mohly situaci jen zhoršit. Brusel také chce, aby všechny strany ze čtvrtečního jednání v Ženevě, tedy Ukrajina, Rusko, EU a USA, dostály svým závazkům. Zvláštní důraz Unie kladla na Rusko, které by mělo využít svého vlivu na dění na východě Ukrajiny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem, čtk

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…