Čeští europoslanci: Transformační fond je příležitostí i úkolem

14.01.2020 19:40

Obrovskou příležitost i důležitý úkol pro českou vládu přináší podle českých poslanců Evropského parlamentu dnes představený investiční fond, ze kterého chce Evropská komise pomoci regionům závislým na uhlí a dalších fosilních zdrojích při přechodu na klimaticky čisté hospodářství. Vláda premiéra Andreje Babiše musí podle europoslanců připravit takové podmínky, aby mohlo Česko z peněz v příštích letech získat co nejvíce.

Čeští europoslanci: Transformační fond je příležitostí i úkolem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN), který zasedá ve výboru pro životní prostřední, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, označil transformační fond za „obrovskou příležitost pro české obce a regiony“. Ty by podle něj mohly získat potřebné finance mimo jiné na vodárenské soustavy, ochranu půdy nebo na pomoc zemědělcům s ekologizací jejich práce. „Na České republice je nyní tuto šanci využít tak, aby tyto peníze byly vidět,“ dodal Polčák.

Podle Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) bude fond cestou, jak bude moci česká vláda pomoci „sektorům a regionům, kterých se plánované změny nejvíc dotknou“. Peníze směřující do zemědělství musejí podle ní tvořit podstatnou část v investičním plánu České republiky, neboť na české zemědělce bude mít „nezbytný přechod k uhlíkové neutralitě zásadní dopady“.

U europoslankyně Martiny Dlabajové (za ANO) vyvolal návrh, který dnes představila Evropská komise, určité pochybnosti. „Velké otazníky se vznášejí zejména nad financováním. Jde o to, zda se jedná o reálný návrh opírající se o skutečná data, nebo stavění vzdušných zámků,“ odpověděla Dlabajová na dotaz ČTK. Podle ní bude třeba o návrhu ještě v Evropském parlamentu, ale také v Česku debatovat.

Podle europoslance Evžena Tošenovského (ODS) „snaha Evropské komise o dramatické omezení skleníkových plynů dopadne na ČR velmi brzy“. Také podle něj budou podmínky čerpání „na dlouhou diskusi“. „V této chvíli je zapotřebí, aby problematiku začala řešit naše vláda v čele s premiérem. Parametry musíme nastavit tak, aby nedošlo k ohrožení pracovních míst a co nejvíce se podařilo omezit negativní dopady na naše občany,“ odpověděl na dotaz ČTK Tošenovský.

Evropská komise chce na pomoc regionům, které mohou čelit problémům při přechodu na nízkouhlíkové hospodářství, zajistit v příštích sedmi letech investice ve výši nejméně 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). Víceletý rozpočet EU by z této částky měl poskytnout 7,5 miliardy. Kromě nich má být pomoc částečně spolufinancována také z podílů jednotlivých zemí určených na kohezní a regionální politiku. To dnes v debatě vadilo řadě poslanců a vadí to například i české vládě. Většina peněz ve fondu by měla pocházet z vyvolaných investic, tedy ze soukromého sektoru, či projektů Evropské investiční banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…