Čeští komentátoři glosují včerejší Putinův projev. V Kremlu ať to radši nečtou

15.08.2014 10:32

Poměrně neradostnou budoucnost předpovídá poloostrovu Krym v páteční MF Dnes její redaktor Luboš Palata. Uvádí, že po ruské okupaci tohoto dříve ukrajinského území zde vzrostly ceny o 40 až 50 %, přičemž slibované zvýšení platů se mnohdy nekonalo. Kvůli odtržení Krymu od Ukrajiny je letošní turistická sezona, z níž jinak místní po zbytek roku žijí, v troskách. A mnoho lidí prý neví, čím v zimě zaplatí účty.

Čeští komentátoři glosují včerejší Putinův projev. V Kremlu ať to radši nečtou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestující viní Rusko ze sestřelení malajsijského civilního letadla

Původně se čekalo, že ruský prezident Vladimir Putin včera přednese na Krymu zásadní projev. Podle Palaty na něm ale nakonec nebylo zásadního nic. „Byla to jen snůška slibů a realitě protiřečících prohlášení, která měla obyvatelům dnes izolovaného poloostrova dát vizi růžové budoucnosti pod ruskou správou,“ shrnuje komentátor krymský projev ruského prezidenta.

Krym dopadne podobně jako bývalé letovisko Suchumi

Podle Palaty Krym nečeká pod ruskou okupací zářná budoucnost. Vychází z obdobné situace v gruzínské Abcházii, „kde kdysi slavná letoviska přivedla ruská poloviční anexe k izolaci a úpadku. Ze Suchumi, perly Černomoří, je rejdiště ruských a místních mafiánů, chudé a izolované, jako nikdy v historii,“ uvádí Palata.

Podle něj si Rusko po odchodu Putina může zachránit tvář jen tím, že se Krym stane černomořskou Andorrou, tedy že bude fungovat pod společnou správou Ukrajiny a Ruska. Takovou dohodu si prý lze ale představit jen s demokratickým Ruskem, ke kterému má to současné dál než kdykoli předtím.

Nenechme se uchlácholit humanitární clonou

Komentátor Hospodářských novin Daniel Anýž míní, že ruský prezident Vladimir Putin není hloupý, aby se na Ukrajinu pod pláštíkem humanitární pomoci snažil dostat trojského koně plného zbraní. Putin podle něj ví, že kouřová clona humanitární pomoci mu poslouží tak, že se za ní ztratí například informace, že Evropská komise tento týden schválila na účely humanitární pomoci Ukrajině 2,5 milionů eur. Anýž upozorňuje i na to, že Putinova humanitární clona by neměla EU a NATO uchlácholit, když nevíme, co ruský prezident zamýšlí s vojenským arzenálem, který se nashromáždil u ukrajinských hranic.

Humanitární konvoj nakonec možná ospravedlní ruskou invazi

Nad humanitárním konvojem se v témže listu zamýšlí i publicista Adam Černý. Připouští, že Ruskem vyslaný humanitární konvoj skutečně obsahuje jen potraviny, přikrývky a generátory elektřiny a že na náklaďácích nejsou ukryty zbraně a munice pro povstalce. Putinovi totiž jde o něco jiného. „Pokud by byl napaden humanitární konvoj, což vzhledem k čím dál nepřehlednější situaci v místě bojů nelze vyloučit, bude na světě důvod jej ochránit vysláním `mírotvorných sil`,“ míní Černý. Všímá si také, že Kreml se již hlasitě nezastává povstalců a jejich vůdců, „protože to jsou příliš pochybné postavy“.

Závěrem poukazuje na to, že celý cíleně udržovaný zmatek na východě Ukrajiny má důležitý efekt v tom, že se z veřejné debaty vytratil požadavek vyšetřit a pojmenovat přímé viníky katastrofy letu MH17 i ty, kteří za ni nesou spoluodpovědnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…