Čeští muslimové odsoudili masakr v Paříži. A takto reagují odpůrci islámu

11.01.2015 14:35

Teroristické útoky v Paříži tento týden rozpoutaly vášnivé diskuze o tom, zda je islám mírumilovné náboženství, kterému kazí pověst jen relativně malý počet radikálních fanatiků, nebo zda je muslimská víra už ze své podstaty pro naši kulturu nebezpečná. Druhý názor zastává facebooková skupina Islám v ČR nechceme!, první názor pak třeba Všeobecný svaz muslimských studentů a mládeže. Ten spolu s dalšími muslimskými organizacemi působícími v ČR uspořádal v sobotu v Praze na Václavském náměstí shromáždění, které mělo demonstrovat solidaritu pražské muslimské komunity s oběťmi středečního útoku teroristů ve Francii.

Čeští muslimové odsoudili masakr v Paříži. A takto reagují odpůrci islámu
Foto: Charliehebdo.fr, tan
Popisek: Jak vypadal časopis Charlie Hebdo

Shromážděných asi pět desítek mladých českých muslimů také ostře odsoudilo nedávný útok na pařížskou redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. „Děsivý čin odsoudili zástupci deseti muslimských organizací působících v České republice,“ uvedlo se v prohlášení organizátorů, mezi něž patřily Všeobecný svaz muslimských studentů a mládeže, Islámská nadace v Praze, Alfirdaus, Ústředí muslimských obcí v České republice, muslimské obce v Praze, Brně, Karlových Varech, Hradci Králové a Teplicích a Islámská nadace v Brně.

Zástupce muslimů zdůraznil důležitost soužití založeném na rovnosti

„Tento děsivý krvavý útok je odporným teroristickým činem a nelze jej za žádných okolností ospravedlnit, natož jej omlouvat náboženskými či kulturními důvody. Stejně tak jej nelze připisovat muslimské víře jako projev její údajné přirozené tendence,“ prohlásil na shromáždění Uday Zabadi za Všeobecný svaz muslimských studentů a mládeže. Mladý student dále zdůraznil důležitost soužití založeného na rovnosti, vzájemném respektu a solidaritě.

V projevech dalších muslimských organizací v ČR byla projevena soustrast s rodinami obětí a plná solidarita s francouzským lidem.

Kriminální čin jednotlivců nesmí být důvodem k diskriminaci skupiny obyvatel

Na demonstraci vystoupili i představitelé českých organizací zabývající se lidskými právy. Zástupce iniciativy Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě Zdeněk Jehlička zdůraznil, že kriminální čin jednotlivců, který se v Paříži odehrál, nesmí být důvodem k diskriminaci celé skupiny obyvatel jen na základě její náboženské, kulturní či rasové příslušnosti.

Jenže lídr facebookové skupiny „Islám v České republice nechceme" Martin Konvička deklarovanému soucitu českých muslimů s franouzskými oběťmi útoků nevěří. „Vždyť muslim má přikázáno – a je o tom i mnoho veršů – hovořit tak, aby před věřícími nepoškodil islám. To znamená, že dokud jsou v určitém místě slabí a islám tam tak není v převaze, tedy dostatečně ve společnosti zakořeněn, aby si mohl dovolit ukázat hrubou tvář, tak se budou vždy tvářit tak, že takovéto činy odsuzují,“ uvedl Konvička v rozhovoru, který tento týden poskytl serveru ParlamentníListy.cz.

Francouzští policisté přijeli na místo masakru neozbrojeni na bicyklu

Facebooková skupina Islám v ČR nechceme také upozornila na to, že francouzský stát de facto zbavil své občany práva bránit svůj život se zbraní v ruce. „Dokonce i první tři policisté, kteří na místo masakru (na kolech!) přijeli, nebyli ozbrojení,“ upozorňuje se na facebookovém profilu skupiny.

Ve Francii je prý jedna z nejtvrdších regulací soukromého držení zbraní vůbec. Soukromá osoba nesmí vůbec nabývat palnou zbraň za účelem sebeobrany. Soukromá osoba nesmí v žádném případě držet plně automatickou nebo „vojenskou" zbraň. „Držení a nošení krátké palné zbraně je podmíněno povolením ministra nebo vydáním povolenky, která platí jeden rok a je podmíněna mj. absolvováním psychologického vyšetření. V případě nerespektování hrozí likvidační peněžitý trest a sedm let vězení. Jak vidno, útočníci si s tím hlavu nelámali,“ píše se na facebooku skupiny.

Upozorňuje i na údajný případ, že naše republika poskytla azyl čečenské rodině přímo z Grozného. „A jejich výraz vděku je takový, že zakazují svým dcerám vztahy a manželství s ateistickými/křesťanskými Čechy,“ upozorňuje facebooková skupina Islám v ČR nechceme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…