Čeští občané to mají v EU těžké. A děkovat mohou Klausovi, píše Ransdorf

02.03.2014 6:59

Na profilu eurokomisaře za KSČM Miloslava Ransdorfa na ParlamentníchListech.cz se objevil dotaz z řad čtenářů, zda je možné nějakým způsobem zvýšit platy zaměstnanců v supermarketech na úroveň, na jaké jsou v západních evropských zemích. Ransdorf obratem odpověděl a ze současné situace obvinil pravicové vlády.

Čeští občané to mají v EU těžké. A děkovat mohou Klausovi, píše Ransdorf
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

„Dalo by se dělat něco pro navýšení mezd našich zaměstnanců v supermarketech jako je například Kaufland? Kdy bude ČR zrovnoprávněna ostatním zemím EU?“ dotázala se jedna ze čtenářek a dodala, že v Německu mají zaměstnanci několikanásobně vyšší plat.

Ransdorf s jejím názorem souhlasil a obratem obvinil pravici z momentální platné legislativy, která podle něj umožňuje legální okrádání zaměstnanců a paralyzuje činnost odborů. „Už v roce 1990 Federální shromáždění zrušilo 46 z 56 spolurozhodovacích kompetencí odborů. Tenkrát jsem projednávanou novelu v padesátiminutovém projevu napadl, ale neúspěšně,“ poznamenal.

Problematikou výše platů zaměstnanců, jak eurokomisař dodal, se zabývá Charta sociálních práv. Tuto chartu sice český parlament přijal ještě před vstupem země do Evropské unie, ale prý pouze v deklaratorní podobě, nikoli jako právně závazný dokument.

Češi se nemohou dovolávat evropské legislativy

„Václav Klaus byl posléze zásadně proti listině práv v Lisabonské smlouvě a vymohl tzv. českou výjimku. Důsledkem toho je i to, že se čeští občané nemohou ve věci svých sociálních práv dovolávat evropské legislativy. Těchto práv se mohou domáhat pouze prostřednictvím mezinárodních paktů o lidských právech, což je složitější cesta,“ míní Ransdorf.

Zdůraznil, že posílení evropské legislativy o sociální rozměr je to, oč mu jde také v jeho bruselském angažmá. Řešení, aby se evropská sociální charta mohla v České republice prakticky aplikovat, a tak odstranila existující nespravedlivost a nerovnost, jsou podle jeho názoru dvě, a to buď vymoci závaznost této charty pro všechny státy Evropské unie přes Evropský parlament, nebo dosáhnout takového složení českého parlamentu, které by odhlasovalo, aby sociální charta byla právně závazná. „Obě řešení jsou v rukách vás, voličů,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…