Čeští politici vzpomínají na McCaina jako na stoupence demokracie

26.08.2018 10:34

Čeští politici označují amerického senátora Johna McCaina, který v sobotu ve věku 81 let zemřel na rakovinu mozku, za morální vzor, bojovníka za svobodu a stoupence demokracie. Připomínají, že politik, jenž v roce 2008 neúspěšně kandidoval na amerického prezidenta, byl pevným zastáncem partnerství mezi Spojenými státy a Evropskou unií.

Čeští politici vzpomínají na McCaina jako na stoupence demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„John McCain byl neobyčejně statečný člověk, bojovník za svobodu, muž pevných zásad, hluboké lidskosti a stoupenec demokracie. Byl přítelem České republiky. Čest jeho památce," napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

„John McCain byl principiální politik, jakých mnoho není. Bude chybět nejen Američanům, ale i nám," uvedl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Vyjádřil soustrast McCainově rodině i americkému lidu.

„John McCain byl morálním vzorem pro několik generací na celém světě. Čest jeho památce! Odpočívej v pokoji..." reagoval na zprávu o McCainově úmrtí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Po prohlášení jeho rodiny, že (McCain) končí léčbu, bylo zřejmé, že to přijde brzy. Zemřel muž, který žil v souladu s hodnotami, za které celý svůj život bojoval a podporoval je. Člověk, který nikdy nepochyboval o přátelském vztahu USA a EU. Čest jeho památce a díky za vše," napsal místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Měl jsem šanci senátora McCaina osobně několikrát potkat, ať už ve Washingtonu, nebo při jeho cestách po střední Evropě. A neznám jiného politika, který měl tak jasně srovnáno v hlavě, že USA a Evropa jsou a musí být partnery. A že za svobodu se má bojovat," uvedl na Twitteru bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…