Čeští vojáci v Afghánistánu cvičí na možné útoky i během mise

22.12.2018 17:20

Těžké vojenské vozidlo jedoucí po afghánské planině zahalí po výbuchu mrak dýmu. Po chvíli ticha ze stroje vyletí červená dýmovnice – znamení, že vojáci uvnitř obrněnce potřebují pomoc. Do pohybu se dávají další vozidla hlídky. Rozestaví se po okolí, aby mohla bránit zasažený stroj. Ve stejnou chvíli u něj zastavuje další transportér, ze kterého vystupují vojáci a začínají pomáhat zraněným. Jejich zranění jsou jen smyšlená, protože jde o nácvik jedné z čet české strážní roty, která hlídá spojeneckou základnu Bagrám, ležící v afghánské provincii Parván. Vojáci cvičení berou vážně – jen letos čelili jejich kolegové z předchozí jednotky dvěma vážným útokům, které si vyžádaly tři mrtvé a pět zraněných.

Čeští vojáci v Afghánistánu cvičí na možné útoky i během mise
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Česká strážní rota má na starosti ostrahu části okolí bagrámské základny. S těžkými vozidly MRAP vyjíždí do několikakilometrové vzdálenosti. Kontrolují třeba místa, odkud v minulosti povstalci odpalovali rakety proti základně, nebo shromažďují zpravodajské informace. Že je jejich mise velmi nebezpečná, potvrdil útok sebevražedného atentátníka na začátku srpna. Nepřežili ho tři čeští vojáci. O dva měsíce později pak na jejich vůz zaútočil další atentátník s automobilem naplněným výbušninami. Výsledkem bylo pět zraněných Čechů.

Vojáci procházejí důsledným výcvikem ještě v Česku několik měsíců před vysláním. V nácviku možných útoků a reakcí na ně pokračují i v Afghánistánu. „Děláme je vždy, když máme čas. Pokud neplníme úkol mimo základnu, tak se připravujeme na to, že ten úkol budeme plnit,“ řekl ČTK a televizi Nova na bagrámské základně zástupce velitele čety nadrotmistr B. V.

Možných variant je podle něj velké množství. Cvičí třeba výbuch nástražného zařízení pod vozidlem, útok sebevraha ve vozidle nebo s výbušnou vestou či třeba střelbu na patrolu. „Těch možností jsou opravdu tisíce. Terén je pokaždé jiný, můžeme být na otevřeném prostoru, v zastavěné oblasti, dále plníme úkoly v noci, může to být s prostředky nočního vidění, ve dne, za svítání,“ poznamenal.

Podle rotného V. R., který je na páté zahraniční misi, se na útok stoprocentně připravit nedá. Výcvik ale považuje za nutný. „Zautomatizuje to činnost té osádky, kdyby se stal nějaký incident,“ řekl. Sám zažil situaci, ve které mu předchozí výcvik výrazně pomohl. „Čím víc se trénuje, tím víc člověk ví, co má dělat,“ podotkl. Voják pak podle něj funguje jako automat.

Rotný V. R. byl již na misích v Iráku, v Kosovu, v Mali; v Afghánistánu je podruhé. Každá z misí měla podle něj svá specifika, ať už co se týče situace v zemi, podnebí nebo chování místních obyvatel.

Armáda plná jména svých příslušníků v Afghánistánu z bezpečnostních důvodů neuvádí.

reklama

autor: nab

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…