Čeští židé nechtějí ve Varech Gibsona. Jeho film je údajně antisemitský

03.07.2014 16:33

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech odstartuje v pátek. Jeho ředitel Jiří Bartoška se však již nyní musí vypořádávat s první nepříjemností. Členové České židovské obce nesouhlasí s účastí amerického herce Mela Gibsona na filmovém festivalu. Vadí jim jeho film Umučení Krista, údajně je antisemitský.

Čeští židé nechtějí ve Varech Gibsona. Jeho film je údajně antisemitský
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Bartoška, prezident MFF Karlovy Vary

Mel Gibson má na filmovém festivalu převzít Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Zároveň českým filmovým fanouškům představí svůj poslední režisérský počin – mystické drama Apocalypto.

Film Umučení Krista, který americký herec a režisér natočil v roce 2004, zobrazuje posledních dvanáct hodin Ježíšova života. Podle židovské obce ale zobrazuje židy jako zlé a krvelačné bytosti.  A proto se rozhodli napsat dopis řediteli karlovarského festivalu, v němž požadují, aby Gibson do Karlových Varů nejezdil.  

„Nepřísluší nám hodnotit jeho filmařské kvality, nicméně udělením takovéto ceny se MFF KV stává další z velmi diskutabilních platforem, která pozvolna mění atmosféru v naší zemi z tradiční, relativně tolerantní společnosti, navazující na masarykovské tradice První republiky, na společnost, ve které je dáván prostor hostilním, xenofobním a antisemitským názorům,“ zdůvodňuje federace svůj postoj.

Mluvčí festivalu Uljana Donátová uvedla, že vedení festivalu názor České židovské obce respektuje, nicméně Gibsonovo pozvání do Karlových Varů nehodlá stahovat. „Hodnotíme výhradně filmařskou kariéru Mela Gibsona. K ostatnímu se necítíme povoláni vyjadřovat," řekla mluvčí. Snímek Umučení Krista prý navíc ve festivalovém programu nenalezneme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…