Čestnými občany Prahy 1 budou dnes jmenováni Šiklová a Potměšil

11.11.2019 6:04

Vedení Prahy 1 dnes večer v Divadle Archa udělí čestné občanství socioložce Jiřině Šiklové, herci Janu Potměšilovi, in memoriam pak spisovateli Jiřímu Stránskému a humanitární pracovnici Marii Schmolkové. Akce bude zároveň připomínat 30 let od sametové revoluce. Součástí bude tematická výstava a audiovizuální instalace. Ceremoniál začne ve 20:00.

Čestnými občany Prahy 1 budou dnes jmenováni Šiklová a Potměšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřina Šiklová

Socioložka a pedagožka Jiřina Šiklová (1935) spoluzaložila katedru sociologie na Univerzitě Karlově. Za komunismu se podílela na ilegální přepravě rukopisů českých autorů do zahraničí a zpět. Za tuto činnost byla uvězněna. Po revoluci se zasadila o založení katedry sociální práce na UK, stála také u vzniku Centra a knihovny Gender Studies.

Herec Jiří Potměšil (1966) se proslavil rolí ševce Jíry v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Známý je také z filmu Bony a klid, televizních seriálů, je významným divadelním hercem. Účastnil se listopadových demonstrací v roce 1989, v prosinci toho roku odjel na setkání s horníky do Ostravy. Při zpáteční cestě v autě havaroval, utrpěl zranění páteře a částečně ochrnul.

Spisovatel a komunistický odpůrce Jiří Stránský zemřel letos v květnu ve věku 87 let. Za komunismu byl několikrát uvězněn. Je mimo jiné autorem knihy Zdivočelá země, která se stala předlohou stejnojmenného televizního seriálu.

Humanitární pracovnice a politička Marie Schmolková (1893-1940) zachránila za druhé světové války před nacisty tisíce židovských uprchlíků. Sepsala výzvu o pomoc adresovanou dobrovolníkům v zahraničí, která do Prahy přivedla i sira Nicholase Wintona.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…