Cesty prezidenta do krajů. Další rána Zemanovi z úřadu pro dohled nad kampaněmi. A z Hradu rázně odpověděli

02.08.2017 20:30

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí trvá na tom, že prezident Miloš Zeman musí vykazovat setkání s občany ve volebních výdajích. Píše to server iRozhlas.cz. Pražský hrad to však od prvopočátku odmítá s tím, že nejde o kampaň.

Cesty prezidenta do krajů. Další rána Zemanovi z úřadu pro dohled nad kampaněmi. A z Hradu rázně odpověděli
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hrad by měl setkání hlavy státu zahrnout do svého volebního limitu jako bezúplatné plnění, píše server. Místopředseda úřadu František Sivera v tomto kontextu také uvedl, že mluví-li člověk o svých vizích a o tom, co se mělo nebo naopak nemělo udělat v rámci státu, tak už to je kampaň.

Na to, že debaty Zemana s občany, jsou kampaní, upozorňoval v minulosti už člen úřadu Jan Outlý. 

  • Původní text ZDE

„Pan prezident kraje navštěvuje od roku 2013. Nejde v žádném případě o kampaň,“ uvádí Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj jde o pokus zasáhnout do jednoznačných povinností přímo zvoleného prezidenta. „Tento úřad bezesporu vede kampaň proti současnému prezidentu republiky ve prospěch skupiny protikandidátů,“ dodal Ovčáček. 

Pravidelně nyní do krajů však vyjíždí i premiér Bohuslav Sobotka, pozadu nezůstává ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Sobotka sice lídrem ČSSD nebude, povede však kandidátku na jižní Moravě. A jeho pracovní cesty, překvapivě, vedou na jižní Moravu. Dle dostupných informací se ale nejedná o návštěvy politika ČSSD, který v kraji kandiduje.

Jedná se o návštěvy předsedy vlády ČR, které veřejně prezentuje a propaguje Úřad vlády. Taktéž musí Sobotka cestovat s policejní ochrankou, kterou má povinně přidělenou, a ta používá speciální služební vozy Policie ČR, nikoli auta patřící Lidovému domu. Je to kampaň? Není to kampaň? 

V nedávném rozhovoru pro deník Právo Outlý uvedl, že Sobotkovy návštěvy regionů kampaní nejsou. Nicméně, pokud by třeba po návštěvě nemocnice Sobotka uspořádal v kulturním domě setkání s občany, už by to podle Outlého kampaň byla.

  • Psali jsme ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…