Charanzová, Nytrová, Kailová, Šánová… Průzkum ukázal, jak málo jsou vidět naše političky

30.08.2015 16:50

Průzkum popularity žen v české vrcholové politice provedla agentura Phoenix research, která se zaměřila prakticky na všechny instituce, kde se pohybují. Od místopředsedkyň parlamentních stran, až po členky vlády. A právě ty si, jak dokazují výsledky, vedly nejlépe.

Charanzová, Nytrová, Kailová, Šánová… Průzkum ukázal, jak málo jsou vidět naše političky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vedle tradičních barev oblečení se v letní sněmovně vyskytnul i šat poněkud barevnější

Anketa

Kdo je podle Vás skutečným vládcem Prahy?

hlasovalo: 1297 lidí
Tento historicky první průzkum obliby tuzemských političek těsně vyhrála nová ministryně školství Kateřina Valachová (nestr. za ČSSD) se ziskem 39 procent sympatií veřejnosti. S mírným odstupem se na druhém místě popularity umístila její vládní kolegyně Michaela Marksová – Tominová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí, která oslovila 38,3 procent odpovídajících. S pomyslným bronzem získaných sympatií u české veřejnosti boduje ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová, vedoucí resort místního rozvoje, která je populární u 36,5 procenta dotázaných. "Hodnocení mě velmi potěšilo, jsem ráda, že je vnímána má práce pozitivně," konstatovala naší redakci šéfka MMR Karla Šlechtová. 

Jan Kubáček, ředitel agentury Phoenix research, pro ParlamentníListy.cz okomentoval dominanci ministryně školství slovy: "Pravda je, že ten rozestup je relativně drobný z pohledu sociologického šetření, je to ale nová tvář a očekávání, které je s ní vždy spojeno, je vysoké." Podle Kubáčka zatím hraje klíčovou roli jistá pokora a kultivovanost, která ministryni doprovází. Důležité prý také je, že doposud nebyla spojena s žádnou kontroverzí. Ostatní dámy musely oznamovat i něco nepopulárního. V tomto případě paní ministryně vydělala i na tom, že nastupuje po kontroverzním Marcelu Chládkovi, který odcházel problematicky. Podle Jana Kubáčka hraje svou roli možná i fakt, že na svém postu působí jako nestraník.

 

  • Celý průzkum ZDE

“Bramborovou” pozici v měření sympatií získala opoziční poslankyně a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny za ODS Miroslava Němcová se ziskem 36,4 procenta respondentů. Její odstup od vládní ministryně Šlechtové byl minimální. Pětku nejoblíbenějších českých političek uzavírá bývalá europoslankyně a lidovecká místopředsedkyně Zuzana Roithová s 31,5 procenty podporovatelů z řad odpovídajících. Na šesté pozici se umístila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) se ziskem 31,2 procenta dotázaných. Sedmou nejpopulárnější tuzemskou političkou podle veřejného mínění je senátorka Zuzana Baudyšová (nestr. za ANO) s 29,7 procenty oslovených. Osmou v pořadí je sociálnědemokratická senátorka a bývalá plzeňská hejtmanka Milada Emmerová s 29,1 procenta respondentů. Devátou pozici získala místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová s 25,4 procenty dotázaných. Desítku nejpopulárnějších tuzemských političek uzavírá poslankyně za KSČM Marta Semelová s 23,2 procenty respondentů.

Popularita dalších žen v top 10 je podle Kubáčka různorodá. U senátorky Zuzany Baudyšové se může jednat o spojení s problematikou Klokánků, u místopředsedkyně ANO Radmily Kleslové může jít o pověst rázné sekernice a například Marta Semelová, poslankyně KSČM, si svou míru obliby mohla zasloužit některými svými kontroverzními postoji. 

Zajímavá je i další skutečnost. Téměř čtyři desítky političek skončily se zcela mizivou popularitou, což může být způsobeno neznalostí jejich jmen. Jsou mezi nimi jména jako Dita Charanzová (ANO), Markéta Wernerová (ČSSD), Marie Pěnčíková (KSČM) nebo Věra Kovářová (TOP 09 / STAN). Podle politologa Jana Kubáčka tento výsledek ukazuje, že oproti západní nebo severní části Evropy české partaje neumí pracovat s fenoménem ženy jako političky. "Především u starostek je velký potenciál," dodal naší redakci Jan Kubáček.

Žádná z oslovených političek, které skončily na posledních místech průzkumu, na dotazy naší redakce nereagovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…