Charitativní pořad ČT propagoval hazardní firmu

13.02.2012 11:44

V sobotu večer vysílala Česká televize charitativní pořad Kapka naděje. Na moderátorském pultu ovšem celou dobu stálo logo společnosti Magic Planet, která po Česku provozuje síť několika desítek kasin a heren. Na rozpor upozorňují na to Lidové noviny.

Charitativní pořad ČT propagoval hazardní firmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Bohulibá myšlenka sehnat peníze na léčbu onkologicky nemocných dětí se tak mohla zvrtnou v propagaci společnosti která vydělává na hazardních hrách, píší LN.

Radním nepřipadá zapojení hazardu vhodné

Všimli si toho i radní i vedení České televize. „Jak říkáte, tak mi to vůbec vhodné nepřijde,“ vyjádřil se pro LN šéf Rady ČT Milan Uhde a dodal: „Přímý přenos galavečera jsem neviděl. Vytáhnu si ho a teprve pak budu moci říct, jak se konkrétně zachovám.“

Vysvětlení bude chtít také další člen rady Josef Pavlata.

Vždy je něco za něco, hájí sponzora ředitelka Kapky naděje

Ředitelka Nadačního fondu Kapky naděje Elen Švarcová ale nepovažuje zobrazení loga hazardní firmy za nic špatného. „Nic není zadarmo, vždy je to něco za něco. Důležitý je pro nás cíl, tedy v našem případě, aby vybrané peníze pomohly dětem. Bez prezentace dárců by se charita dělat neměla,“ myslí si Švarcová.

Lidové noviny ale připomínají, že vedení ČT chce spolupráci mezi hazardem a charitou zamezit. Generální ředitel ČT Petr Dvořák vysvětil, že projekt Kapka naděje připravilo ještě předchozí vedení televize.

Ředitel ČT Dvořák chce zapojení hazardu výrazně omezit

„Vytváříme novou metodiku, na základě které bychom chtěli do přímých přenosů takovýchto charitativních projektů zasahovat mnohem více ve všech oblastech, od dramaturgie po sponzoring,“ vysvětlil Dvořák LN.

Charitativní firmy to ale kritizují, protože by to pro ně mohlo být likvidační ve spojitosti s novým zákonem o loteriích. Podle něj by hazardní průmysl měl odvádět část zisku obcím a ne právě charitativním organizacím.

LN poukazují na to, že teď se ukáže, zda hazardní firmy skutečně chtějí podporovat charitu nebo zda se chovají vypočítavě.

„Jestli dostaneme peníze od Magic Planet i letos? Asi ne, nevím. To se teprve uvidí na konci roku, do té doby firmy mohou sotva říct, zda podpoří charitu,“ připustila Švarcová. Dodala, že nevidí nic špatného na tom, když se na dobrém jméně fondu přiživují hazardní firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…