Chce ministr vědět, jak pokročilo jednání s USA o velké obchodní dohodě? Ať jede do Bruselu, dají mu to přečíst. Ale jinak ne

24.08.2015 8:08

Jednání o obchodní dohodě EU se Spojenými státy, Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), již nebude tak transparentní jako dosud. Jde o trest za únik dat. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Chce ministr vědět, jak pokročilo jednání s USA o velké obchodní dohodě? Ať jede do Bruselu, dají mu to přečíst. Ale jinak ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Členským zemím EU Evropská komise dosud zasílala e-mailem zápisy z jednání, u nichž jsou přítomni úředníci z Bruselu a Washingtonu. Nyní však žádný zápis nedorazil, ministři se v případě zájmu musejí vypravit do čítárny v sídle Evropské komise. 

Evropská komise tak učinila proto, že minulý měsíc německý server Correctiv.org zveřejnil na svých stránkách několik desítek dokumentů týkajících se TTIP. Jsou mezi nimi dokonce i materiály označené jako trade sensitive – citlivé pro byznys. Mimo jiné světlo světa spatřil i dopis Evropské komise z loňského října, v němž Brusel varuje členské země před individuálními schůzkami s americkými vyjednavači TTIP. Američané chtějí podle dopisu rozbít evropskou jednotu. 

Zástupci osmadvacítky nyní chtějí, aby se celý případ prošetřil a byl označen ten, který data vynesl. Podle Ivana Hodače, jednoho ze šestnácti poradců Evropské komise pro TTIP, nikdo ze skupiny poradců data nevynesl.
 
„Naše diplomacie bude i nadále usilovat o maximální informovanost o průběhu vyjednávání TTIP. Restriktivní opatření Evropské komise nám v tom ale nepomůže. Uvítali bychom zachování dosavadní informační linky,“ uvedl k tomu český velvyslanec při EU Martin Povejšil. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…