Chceme vyvolat paniku na ministerstvech, prohlásil Kala v televizi

28.04.2014 21:29

Možnost kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) na něčí objednávku je vyloučená. Prohlásil to prezident této instituce Miloslav Kala v pořadu Hyde park na ČT24. „Za své kolegy bych dal ruku do ohně. Nedali by se zmanipulovat ani mnou, ani nikým jiným,“ dodal.

Chceme vyvolat paniku na ministerstvech, prohlásil Kala v televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

Jedním ze závěrů výroční zprávy NKÚ za rok 2013 je i problematika veřejných zakázek. Jak totiž sám Kala uznává, korupce je velmi závažné téma, které se musí řešit. Problém dle jeho názoru tkví přímo v mentalitě českých lidí a ve způsobu, jakým se na české poměry aplikovalo evropské právo.

„Důležité je využívat výhod institucí, ale nezneužívat je k pochybným cílům,“ podotkl s tím, že se NKÚ až příliš často setkává se situacemi, v nichž si například malé obce najímají firmy jen na to, aby zorganizovaly výběrové řízení, nebo kdy se vytvářejí umělé podmínky pro zvýhodnění daného dodavatele oproti jiným.

Kolegium Nejvyššího kontrolního úřadu se skládá ze 17 členů včetně prezidenta a viceprezidenta. A Kala si své kolegy nemohl vynachválit. „Chtěl bych vyzdvihnout činnost svých kolegů, odvádějí ohromnou práci. Je škoda, že také nejsou vidět v médiích, i oni mají hodně co říct,“ poznamenal na jejich adresu. Jakýkoliv tlak zvenčí na jednotlivé kontroly či jejich výsledky Kala důrazně odmítl. Prozradil také, že by v budoucnu rád rozšířil jejich řady o odborníky z akademické sféry.

NKÚ dle jeho slov dostává celou řadu podnětů na kontroly z řad veřejnosti, z nichž se vypracuje přibližně 50 až 60 námětů, které následně posuzuje kolegium. Zhruba čtyřiceti z nich ročně se pak jednotliví členové kolegia věnují do hloubky a plánují provedení kontrol.

Instituce vědí, že je budeme kontrolovat

Šéf NKÚ připustil, že o kontrolách jednotlivé instituce vědí dopředu a počítají s nimi. Podle něj je to ale dobře. „My chceme působit preventivně, chceme, aby na rezortech zavládla panika, aby si jednotliví úředníci dali vše do pořádku a my tam nic nemohli najít… Ale bohužel to tak většinou nefunguje a my chyby stejně objevíme,“ vysvětlil s úsměvem.

Existují tři typy kontrol, a to kontrola legality, tedy zda jednotlivé procesy proběhly v souladu s předpisy a vyhláškami, finanční audit a výkonnostní audit, který se zaměřuje na posuzování toho, kam a proč teče dané množství peněz či zda jsou zaměstnanci institucí řádně ohodnoceni. A právě posledně jmenovaná kontrola je podle Kaly ze všech nejnáročnější.

Naše závěry se stávají pravdou

„Naše závěry nejsou dále přezkoumatelné. V okamžiku, kdy je vydáme, stanou se pravdou,“ nechal se slyšet Kala. Je to prý dané tím, že NKÚ neuděluje žádné pokuty ani netrestá, pouze informuje ministerstva o chybných krocích úředníků a až na ministrech leží výsledné rozhodnutí, jak se k tomu postaví.

Celkovou činnost NKÚ hodnotí jeho prezident pozitivně. „Myslím si, že naše úspěšnost je vysoká, ale já jsem nespokojený člověk, proto pořád vidím prostor pro zlepšení,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…