Chcete bydlet a nemáte miliony? Okamura navrhl řešení

30.04.2021 17:30

„V dnešní době je pro spoustu lidí takřka nemožné pořídit si vlastní bydlení. Pražan s čistou mzdou 33 250 korun by na byt vydělával více než 19 let, pokud by neměl žádné další výdaje a každý měsíc by ušetřil celou částku,“ vypočítal předseda SPD. Na jiných místech to prý není lepší. Proto SPD přišlo s projektem Rodina na 1., kdy kromě manželských půjček a výrazného snížení daní pracujícím rodinám s dětem přinese lidem i dostupné bydlení včetně zrušení daně z nabytí nemovitosti, které již bylo schváleno.

Chcete bydlet a nemáte miliony? Okamura navrhl řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Připravíme návrh zákona o podpoře družstevního bydlení pro mladé rodiny. Bytová družstva budou podporována bezúplatným poskytnutím pozemků a výhodnými úvěry s možností využití manželských půjček. Zvýšíme dotační podporu měst a obcí na výstavbu obecních bytů s přednostním určením pro seniory,“ plánuje Okamura.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Protože podle něj je možnost pořídit si a užívat bez astronomického zadlužení byt či dům, je jedním ze základních předpokladů spokojeného rodinného života a v prvé řadě je také nutným předpokladem pro samotné založení rodiny. „V současnosti je na tomto poli, i kvůli naprosto nepřijatelnému přístupu státu, situace více než tristní,“ míní však předseda SPD. 
 

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí
Mladí lidé s rodinami se podle politika SPD ocitají v beznadějné situaci při hledání cenově dostupného bydlení. Ti jsou pak nuceni se vysoce zadlužit, aby mohli koupit předražený byt. 
 
Proto SPD přišlo s podporou družstevního bydlení. „Družstevní bydlení se může stát opět nástrojem, jak si lidé zajistí vlastní bydlení za rozumnou cenu, ve které nebudou zahrnuty zisky developerů a spekulantů. Základem principu podpory bude bezúplatné získání obecního pozemku od města a obce pro potřebu výstavby družstevních bytů. Podmínky nastavíme tak, abychom zabránili spekulacím a zneužívání družstev podvodníky,“ věří Okamura. 
 
„Členové družstva získají bezúplatně pozemek k výstavbě, byty v ceně stavebních nákladů a k financování bydlení budou moci využít celou nebo část manželské půjčky do výše 800 tisíc korun. V rámci řešení bytové situace je nutné vrátit se k systémové výstavbě a obnově obecního bytového fondu. Obecní bytový fond musí sloužit seniorům, zdravotně postiženým a také jako služební byty pro zaměstnance zajišťující občanskou obslužnost v obci a městě,“ uvedl předseda SPD na sociální síti. 
 
 
Na závěr připomněl známé úsloví, že rodina je základ státu. To prý může znít jako klišé či fráze, ale skrývá se za tím hluboká pravda. „Soudržná a fungující vícegenerační rodina je nenahraditelnou základní konstituční jednotkou společnosti a naše děti jsou její budoucností. Bez fungujících a silných rodin jako společnost a stát dlouhodobě nepřežijeme,“ uzavřel Okamura. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…