Chcete se spřáhnout s Pekarovou? Skončit ODSku? Tak už to řekněte. Zahradil natvrdo

21.10.2023 7:00 | Monitoring

Blíží se volby do Evropského parlamentu. A stále není jasné, zda do nich ODS půjde samostatně nebo v koalici Spolu s KDU-ČSL a TOP 09. Podle končícího europoslance Jana Zahradila není potřeba, aby se ODS spřáhla se subjekty, z nichž jeden už je pod hranicí volitelnosti a druhý má předsedkyni, která vede žebříček nedůvěryhodnosti. A pokud se tak stane, Zahradil má podezření, že je to snaha značku ODS rozmělnit. Což by současné vedení mělo říct otevřeně.

Chcete se spřáhnout s Pekarovou? Skončit ODSku? Tak už to řekněte. Zahradil natvrdo
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
O tom, zda budou lidovci, TOP 09 a občanští demokraté kandidovat do eurovoleb, které se uskuteční příští rok v červnu, spolu či samostatně, jednají nejvyšší představitelé od začátku letošního dubna. Nyní diskuse o společné kandidátce koalice Spolu pro volby do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Podle informací ParlamentníchListů.cz získávají navrch příznivci sjednocené kandidátky, mezi něž patří i premiér Fiala. Deník Echo24.cz dokonce tvrdí, že dohoda o společné kandidátce je před podpisem.

Europoslanec Jan Zahradil, který je vůči pokračování koalice Spolu skeptický, právě dnes sdělil, že ODS hrozí pod značkou Spolu „postupné rozmývání“. „Skutečně je v zájmu ODS, jako autonomního politického subjektu, vytvářet dojem, že jedinou alternativou do budoucna je pro nás svazek se dvěma stranami, z nichž se jedna již opakovaně ocitá pod 5% hranicí (podle více průzkumů) a druhá je vedena nejméně důvěryhodnou osobou naší politické scény (podle více průzkumů)? Podle mého názoru nikoliv,“ uvádí europoslanec, který už v eurovolbách nebude kandidovat.

Následně upozorňuje, že projekt Spolu měl existovat pouze za účelem vyhrát parlamentní volby. „Ano, projekt Spolu nám umožnil těsné volební vítězství v roce 2021, a tedy sestavení vlády. V tomto směru svůj účel jednorázově splnil. To ale neznamená, že to tak musí být ‚na věčné časy a nikdy jinak‘. Ideální příležitostí dokázat, že to tak být nemusí, jsou eurovolby 2024,“ odmítá Zahradil, aby ODS šla do eurovoleb jako součást koalice Spolu.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Pokud se bude před volbami do europarlamentu postupovat na půdorysu vládní koalice, je proto podle Zahradila jeden pravděpodobný důvod. „Tím nejpravděpodobnějším je, že jde o dlouhodobou strategii současného vedení, které pomalu, krok po kroku, upozaďuje značku ODS, budoucnost vidí v jejím postupném rozmývání pod značkou Spolu a v trvalém, později i formalizovaném spojení či dokonce fúzi s KDU-ČSL a TOP 09. Jinak si to aspoň já vysvětlit nedovedu,“ dodává europoslanec.

Takový postup by měl ale být podroben důkladné vnitrostranické diskusi. „Pokud to tak je, nejde o nic nelegitimního – strany vznikají, zanikají, spojují se. Je však třeba mít odvahu to formulovat nahlas a pak podrobit dlouhé vnitrostranické diskusi, zezdola. Ne postupovat potichu, salámovou metodou seshora,“ uzavírá Jan Zahradil.

Zahradil se dlouhodobě staví proti budování evropského superstátu a nárůstu evropské legislativy. Je zastáncem „vícerychlostní“ Evropy, kde si každý stát zvolí, zda se k určité oblasti spolupráce připojí, či nikoli. Za jeho zahraničněpolitické postoje jej kritizovali někteří političtí oponenti.

V uplynulých dnech se Jan Zahradil vymezil vůči svému stranickému kolegovi, předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi po jeho výroku k polským volbám. „Pro mě povzbuzující výsledek,“ sdělil na sociální síti X na adresu tří opozičních subjektů, které mají nově v polském Sejmu většinu. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), která na evropské úrovni úzce spolupracuje právě s občanskými demokraty, skončí však zřejmě v opozici. „Předseda Senátu z ODS se raduje nad porážkou naší oficiální partnerské strany z ECR. Bez komentáře,“ hrozil se nad Vystrčilovým nelogickým postojem na sociální síti X europoslanec Jan Zahradil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Spojit se s Pekařovou může jen sebevrah, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Musil , 21.10.2023 10:36:45

|  8 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…