Chcete válku?! Čínský ministr se neudržel. Zrovna při návštěvě šéfa Pentagonu

13.06.2022 22:45

Čínský ministr obrany Wej Feng-che se neobvykle ostře vyjádřil na adresu USA v souvislosti s Tchaj-wanem. Při příležitosti setkání s šéfem Pentagonu Lloydem Austinem prohlásil, že USA se snaží Čínu potlačovat a rozdělit ji. Varoval, že Peking nebude váhat reagovat válkou a bude bojovat „až do konce“.

Chcete válku?! Čínský ministr se neudržel. Zrovna při návštěvě šéfa Pentagonu
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Čínský ministr obrany Wej Feng-che se neobvykle ostře obul do Spojených států. Předmětem jeho slovního výpadu byla při příležitosti setkání s šéfem Pentagonu Lloydem Austinem otázka Tchaj-wanu a jeho potenciální možnosti vyhlásit nezávislost za přispění západních mocností. Varoval, že nikdo by neměl podcenit schopnost ozbrojených sil Číny bránit svoji územní celistvost.

„Někteří lidé v USA se snaží potlačit Čínu na všech frontách. Pokud chcete konfrontaci, budeme bojovat až do konce,“ řekl Wej na bezpečnostní konferenci dialogu Šangri-la podle serveru iDNES.cz s tím, že pokud si někdo na Číně vynutí válku, armáda necouvne. V tomto ostrém duchu pokračoval i dál. „Ti, kteří usilují o tchajwanskou nezávislost ve snaze rozdělit Čínu, rozhodně nedospějí k dobrému konci. Nikdo by nikdy neměl podcenit odhodlání a schopnost čínských ozbrojených sil ochránit svou územní celistvost,“ varoval ministr s tím, že pokud Tchaj-wan za přispění západních mocností vyhlásí nezávislost, ostrov a jeho spojenci se vydají na „cestu smrti“. Dále uvedl, že Čína nechce tyranizovat ostatní, ale současně se nenechá tyranizovat sama.

Web Politico hodnotí slova ministra ostřeji než obvykle, přitom setkání bylo vnímáno jako znamení, že dlouhodobě napjaté vztahy polevily. Vyhrocená rétorika tak byla zřejmě v reakci na to, že Spojené státy označily Čínu jako zdroj nestability v indo-pacifickém regionu. Peking zase ostře kritizuje to, co považuje za „vměšování“ USA do vnitřních záležitostí Číny. Nedávno také Čínu pobouřil výrok o případné ochotě Ameriky vojensky zasáhnout v případě čínského útoku na Tchaj-wan, který si Čína nárokuje jako svoje vlastní území.

I přes obavy, zda v kontextu ruského útoku na Ukrajinu se Čína neinspiruje a Tchaj-wan nenapadne, Peking stále drží svoji linku, že nechce válku. Odradit by ho mohly i dalekosáhlé sankce, které se na Rusku těžce podepisují.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…