Chcete vidět měnu, která je teď prý nejhorší na světě? Tak se podívejte do peněženky

13.01.2015 11:22

Tommy Stubbington si v listu Wall Street Journal všímá nepříznivé kondice české koruny, kterou podle něj od začátku letošního roku v porovnání s ostatními měnami postihl největší propad. Česká národní banka má podle něj navíc stíženou situaci, protože už nemůže snižovat úrokové sazby.

Chcete vidět měnu, která je teď prý nejhorší na světě? Tak se podívejte do peněženky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Padělaná tisícikoruna

„Která měna si zatím v letošním roce vede naprosto nejhůře? Není to ropou nasáklá norská koruna, ani těžce zkoušený ruský rubl. Pochybné prvenství jim vyfoukla možná trochu překvapivě česká koruna,“ píše v úvodu svého komentáře Stubbington. V pondělí česká měna v důsledku nepříznivých čísel z maloobchodu oslabila vůči euru o 1 % a celkově tak od začátku roku ztrácí na euro 2,7 %. „Česká koruna si ale vede nejhůře ze všech měn i ve vztahu vůči dolaru. Zde činí její pokles od 1. ledna 2015 dokonce 5,4 %,“ dodává americký novinář.

Pokles české měny je podle Stubbingtona důsledkem přelévání deflace, která se šíří v rámci eurozóny i mimo ni do ostatních evropských států. „Přesto je pro mnoho investorů překvapivé, do jaké míry je pnutím v eurozóně česká koruna negativně ovlivněna,“ cituje Stubbington vyjádření analytika ze Société Générale Bernda Berga. Americký novinář také připomíná, že inflace za prosinec činila v České republice pouhé 0,1 %, přičemž Česká národní banka (ČNB) počítala, že bude inflace činit asi 2 %.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Jak tedy bude na tento vývoj ČNB reagovat? Snížení úrokových sazeb nepřipadá v úvahu, protože benchmark úrokových sazeb už nyní stojí na mizerných 0,05 %,“ uvažuje Stubbington a je přesvědčen, že nakonec ČNB přikročí k oslabení měny, což je dle jeho názoru jediné možné řešení. „Slabé chvilky zažívá česká koruna již od listopadu 2013, kdy ČNB zastavila posilování měny vůči euru na úrovni 27 korun. Chtěla oslabením měny pomoci zvýšit objem exportu. Od té doby se koruna skutečně držela kolem hranice 27, ale toto pondělí se dostala až na 28,5,“ píše Stubbington.

Trhy předvídají, že dojde k nějakým opatřením po pátém únoru, kdy proběhne zasedání ČNB. „V každém případě už vyčerpali možnosti spojené se snižováním úrokových sazeb,“ cituje americký novinář opět analytika Berga. Podle Stubbingtona oslabily i měny dalších států, které jsou úzce propojeny s eurozónou a konkrétně jmenuje polský zlotý a maďarský forint. „Na rozdíl od ČNB však mohou polská a maďarská centrální banka ještě snižovat úrokové sazby,“ upozorňuje Stubbington.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…