Chcípli bychom hlady bez EU. My nebo Rakousko nemáme žvanit, sdělil PL Karel Schwarzenberg. Překvapí jeho slova o Sýrii

25.09.2016 19:44

O situaci v Sýrii, o Evropské unii a její budoucnosti i o prezidentu Zemanovi promluvil pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Situace v Sýrii je stále strašlivá. Vraždí se tam nadále,“ řekl. Vyjádřil se i k volbě prezidenta jak u nás, tak i v USA a prozradil, kdo a proč by měl stát v čele Spojených států.

Chcípli bychom hlady bez EU. My nebo Rakousko nemáme žvanit, sdělil PL Karel Schwarzenberg. Překvapí jeho slova o Sýrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg prozradil, jak vidí současnou situaci v Sýrii. Prohlásil ji za strašlivou. „Vraždí se tam nadále. Že se tam uskuteční příměří pouze těmi dvěma mocnostmi, nevěřím,“ uvedl čestný předseda TOP 09 s tím, že v Sýrii záleží příměří i na další spoustě skupin.

Ohledně Sýrie zavzpomínal i na rok 2011. Na otázku, kdo podle něj nese největší díl viny na tom, co se tam tehdy odehrálo, odpověděl, že to není schopný posoudit.

„To je na soudci, což já nejsem. Podle mého názoru jsme měli být všichni zdrženliví. Západní mocnosti tehdy myslely, že můžou svrhnout Asada, což je lákalo velice,“ řekl Schwarzenberg s tím, že tehdy varoval jak například Angličany, tak i Francouze před tím, aby do toho šli.

„Pravdou také je, že Asad veškeré demonstrace a vůbec veškerý odpor vždy velmi tvrdě potlačil,“ řekl a dodal, že lidé ze Sýrie mají tak omezenou chuť vytáhnout znovu do boje.

Schwarzenberg: Evropská unie se nerozpadne

Anketa

Kdo je nadějí české pravice?

0%
0%
45%
1%
6%
1%
hlasovalo: 9269 lidí

Karel Schwarzenberg pro ParlamentníListy.cz prozradil, i jak vidí dnešní Evropskou unii a jestli budou podle jeho názoru následovat Británii v odchodu další státy.

„My ne, je to prakticky nemožné, to bychom se úplně izolovali. My jsme obklopeni státy Evropské unie. Přežití je možné jenom v rámci EU. Jinak by tady chcípli hlady. Hlavně státy jako Česká republika nebo Rakousko, které jsou obklopené státy Evropské unie, neměly by žvanit,“ řekl rázně Karel Schwarzenberg.

Řekl, že nevěří ani v to, že by se Evropská unie rozpadla.

Na to jsou příliš veliké i hospodářské zájmy, aby se to udrželo. Že bude mít potíže, ano, potíže se potáhnou, různé pranice, ale toť vše,“ míní Schwarzenberg.

Vyhraje Clintonová a Zeman?

Karel Schwarzenberg promluvil i o prezidentských volbách v USA. Na otázku, koho ve Spojených státech podporuje, odpověděl.

„Já nemohu nikoho podporovat, neboť jak je známo, nejsem občan Spojených států. Podle mého názoru by ale bylo nejlepší, aby byla zvolena paní Clintonová, kterou dlouhá léta znám. Byl jsem s ní často ve styku jako ministr zahraničí,“ řekl a prozradil, proč by jako prezidentku Spojených států viděl rád právě ji.

„Je to inteligentní, sečtělá dáma, velice pilná, která umí naslouchat,“ nešetřil chválou Schwarzenberg.

Vyjádřil se i k volbě Českého prezidenta a řekl, jestli má podle něho v případě, že bude kandidovat, šanci i současný prezident Miloš Zeman.

„Zajisté. Lidé jsou konzervativní v tom smyslu, že si přejí věci zachovat, nemění je rádi. Takže zajisté šanci má.

U prezidenta Zemana ještě chvíli zůstal a vyjádřil se i k jeho projevu na Valném shromáždění OSN, kde Miloš Zeman mimo jiné vyzval k útoku na teroristy. Prezident konkrétně vyzval k vytvoření vrchního velitelství vojsk OSN, které by koordinovalo boj proti teroristům. „Nepotřebujeme masivní teritoriální operace, musíme zaútočit na nervová centra,“ vyjádřil se prezident.

„V zásadě těžko něco proti tomu namítat. Nicméně vyzývat všechny k útočným akcím, k válce… Sami nemáme prostředky, kterými bychom bojovali. O tom mají mluvit a vyzývat lidé, kteří jsou schopni to udělat. A ne jenom jako kibicové zezadu,“ vyjádřil se Schwarzenberg. Připustil, že o tom, o čem by on sám na této akci promlouval, nepřemýšlel. „Nejsem prezident, tak se ani touto otázkou nezabývám, nepřemýšlel jsem o tom,“ dodal čestný předseda TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…