Chemnitz: Liška v kurníku! Nahlédli jsme, co si lidé doopravdy myslí

03.09.2018 8:46

Už více než týden plní přední stránky nejenom německých médií situace v Saské Kamenici, kde se i o víkendu demonstrovalo. Jedním z hlavních iniciátorů nepokojů je občanské sdružení Pro Chemnitz.

Chemnitz: Liška v kurníku! Nahlédli jsme, co si lidé doopravdy myslí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Ačkoli německá mainstreamová média a politici stále tvrdí, že za protesty stojí především nacisté a fotbaloví chuligáni, po bližším zkoumání může nezávislý pozorovatel dojít k jinému názoru. Například občanské sdružení Pro Chemnitz, které je považováno za hlavního organizátora protestů, vzniklo již v roce 2009 a za souhlasu úřadů se již několikrát zúčastnilo zdejších komunálních voleb, ve kterých zaznamenalo poměrně solidní úspěch.

Anketa

Sympatizujete s demonstranty, kteří v německé Chemnitz protestovali proti migraci?

98%
2%
hlasovalo: 21155 lidí

Při své premiéře před devíti lety dostalo toto hnutí svůj hlas od 4,57 % voličů, což představuje v přibližně čtvrtmilionovém městě 12.608 voličů. Samotný zakladatel hnutí, advokát Martin Kohlman, potom v roce 2013 získal coby kandidát na starostu 5,6 %. V komunálních volbách v roce 2014 potom získali kandidáti Pro Chemnitz tři místa v zastupitelstvu. Zvýšeného povědomí přinesla občanskému hnutí Pro Chemnitz vražda pětatřicetiletého Němce s kubánskými kořeny Daniela H.

V jednom z aktuální příspěvků facebookového profilu Pro Chemnitz se objevuje citace Martina Kohlmana, která zjevně odkazuje na problémy s integrací některých přistěhovalců. „Liška nemůže být integrována do kurníku.“ V následné diskusi převažují souhlasné komentáře. „Kdo žije ze strachu z pravdy a mlčí tváří tvář zlu, žije v diktatuře,“ píše diskutér Ingo Lindemann. 

Vedle těchto souhlasných komentářů se však v diskusi objevují i názory, které fakticky kopírují mínění mainstreamových médií a politiků. „Nacisty nejde integrovat do demokratického režimu,“ tvrdí odpůrce Pro Chemnitz Christian Wasser. Diskutér Peter Schmitt potom píše, že pád berlínské zdi byla chyba. „Nebýt toho, neměli bychom dnes problémy s hnědou špínou z AfD, Pegidou a jim podobnými.“

Facebookový profil Pro Chemnitz měl před události několik tisíc příznivců, ale jejich počet v posledních dnech roste raketovým tempem. Zatímco v polovině minulého týdne tento profil lajkovalo asi 16 tisíc lidí, do dnešního rána jejich počet narostl o dalších pět tisíc. Občanské hnutí se zaměřuje především na kritiku ideologie multikulturalismu a politické korektnosti. Jeho zakladatelé rovněž upozorňují na selhání integračních snah. Jak v Německu, tak v samotné Saské Kamenici.

Demonstranti také kritizují způsob, jakým o jejich protestu informují německá média. Ve zpravodajském pořadu Tagesschau veřejnoprávní televize ARD tak například zaznělo, že sobotních demonstrací se účastnilo „xenofobní“ hnutí Pegida a „pravicoví populisté“ z občanského hnutí Pro Chemnitz. Na stránkách pořadu označují protesty pejorativně za „pravicové“. Mnohem lichotivěji potom hodnotí v tomto pořadu kontrademonstrace, které proběhly rovněž tuto sobotu.

Tyto demonstrace s podtitulem „Srdce místo nenávisti“ organizovaly odbory, neziskové organizace, SPD, Levice a Zelení. Jak s neskrývaným obdivem Tagesschau informuje, účastníci těchto demonstraci nesli transparenty s nápisem „Nenávist je hloupá“, nebo také „U nás není místo pro nacisty“. V každém případě se třech sobotních demonstrací údajně účastnilo asi 11 tisíc lidí. Při následných nepokojích bylo zraněno 18 lidí a do včerejšího dne bylo podáno 37 stížností.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…