Chládek chce sebrat peníze církevním a soukromým školám. A lidovci se okamžitě ozvali

11.07.2014 20:39

Ministr školství Marcel Chládek hodlá ušetřit 400 milionů korun, které až dosud vyplácel stát soukromým a církevním základním i středním školám. A premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na nápadu nevidí nic špatného. Proč by měl stát dotovat právě tyto subjekty, ptá se předseda vlády. Koaliční partneři lidovci ale vidí celou věc jinak. Informuje o tom server Echo24.cz.

Chládek chce sebrat peníze církevním a soukromým školám. A lidovci se okamžitě ozvali
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

„Myslím, že je naprosto legitimní položit si otázku, proč vlastně stát financuje provozními dotacemi soukromé a církevní školy,“ podpořil Sobotka ministra školství, který hodlá v resortu šetřit. K tomu ostatně všechny ministry opakovaně nabádal i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Sobotka svá slova pronesl po inspekci v resortu školství.

Stát dává zmíněným školám asi 4 miliardy ročně, přičemž devět desetin této sumy jde na platy učitelů. Zbylých deset procent slouží k financování jiných věcí. A právě tyto peníze chce ministr soukromým a církevním školám sebrat. Chládek v souvislosti s církevními školami připomněl, že svůj provoz mohou financovat i z církevních restitucí.

Lidovci pozvedají varovný hlas

Koaliční KDU-ČSL ale ústy svého předsedy Pavla Bělobrádka pozvedla varovný hlas. O Chládkově nápadu dokonce chtějí jednat v koalici. Proč? Protože i za soukromými školami často stojí neziskové organizace a ty by Chládkův nápad mohl osudově ohrozit. Tyto školy přitom podle předsedy KDU-ČSL často suplují službu, na kterou nestačil stát.

„Jako příklad Bělobrádek zmínil základní a praktickou školu Svítání pro děti s mentálním a kombinovaným postižením, kterou v Pardubicích provozuje obecně prospěšná společnost. Dlouholetou ředitelkou této školy je místopředsedkyně Senátu Miluše Horská,“ píše server.

Chládek se však snaží kritiku mírnit i ujištěním, že svým nápadem rozhodně nehodlá ublížit těm školám, které navštěvují postižené děti. Kritici ministrova nápadu ale poukazují i na další slabinu. Přišel s ním v době prázdnin, kdy se školská obec včetně rodičů dětí tak snadno neaktivizuje k ochraně svých dětí.

Šéf resortu školství však trvá na to, že jeho nápad má racionální jádro. Podle jeho názoru totiž absolutně není třeba podporovat ty soukromé školy, jejichž absolventi končí ve většině případů na úřadech práce. Pokud budou produkovat absolventy, kteří najdou uplatnění na trhu práce, o jejich další podpoře lze podle ministra diskutovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…