Chládek najde peníze na odškodnění učitelů v chodu ministerstva

02.05.2014 11:50

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nechce dát ministrovi školství Marcelu Chládkovi (ČSSD) peníze na odškodnění pedagogů vyhozených ze škol za minulého režimu z politických důvodů. Týkat se to podle Práva může až tisíce učitelů. Chládek prý najde prostředky v chodu ministerstva.

Chládek najde peníze na odškodnění učitelů v chodu ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marcel Chládek s Andrejem Babišem

Podle zjištění deníku Právo už ministr Chládek poslal ministrům návrh vládního nařízení, na jehož základě by pedagogové, kteří nemohli za minulého režimu vykonávat profesi z politických důvodů, mohli od ledna 2015 požádat o vyplacení jednorázové částky sto tisíc korun.

Svaz perzekvovaných pedagogů upozornil na skutečnost, že takoví učitelé jsou jednou z mála skupin, která doposud nedostala odškodnění, a počet těch, kterých by se to mohlo týkat, odhadl prý na 500 lidí. Ministerstvo prý počítá s tím, že by se navíc mohl přihlásit ještě zhruba stejný počet komunistickým režimem postižených učitelů. Náklady by tak mohly být až 103,7 milionu korun.

Babiš: To se mělo řešit hned po revoluci

„Je to symbolika. Ti lidé postupně vymírají. Stát má jistý dluh vůči nim. A jestliže jsou tu restituce za mnoho miliard, tak toto je proti tomu minimum,“ řekl Chládek Právu. Věří prý proto, že se mu vládu podaří přesvědčit k souhlasu s odškodněním.

Jenže Andrej Babiš už tento záměr zpochybnil s tím, že 100 milionů není málo peněz.  „Sto milionů korun nejsou žádné drobné. Pokud se to mělo řešit, tak hned po revoluci. Teď, v době, kdy máme napjaté rozpočty a navyšují se mandatorní výdaje, je každá koruna dobrá. Byl bych radši, kdyby pan ministr spíš přemýšlel o snižování nákladů než o zvyšování,“ dal najevo svůj postoj ministr financí.

Peníze Chládek najde v chodu ministerstva

Právo uvádí, že Chládek na odškodnění učitelů ale nebude od Babiše žádat ani korunu. „Peníze na to ušetřím plně z chodu ministerstva,“ je přesvědčen ministr. „Argument, že je doba šetření, neberu, to bychom pak neudělali nikdy nic,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…