Chlebíčková „Z“ aféra. Stíhání Pekové: Nové informace

05.05.2022 9:14 | Glosa

Komentátor MF Dnes kroutí hlavou nad tím, čím vším se teď v souvislosti s válkou na Ukrajině zabývá česká policie. Kolik kauz s písmenem Z řeší. Prozradil také, jak jedna z těchto kauz dopadla.

Chlebíčková „Z“ aféra. Stíhání Pekové: Nové informace
Foto: Repro FB Bronislav Kalvoda
Popisek: Zatiší chlebíčků "Z" s Božkovem. Autorem je jilemnický zastupitel Bronislav Kalvoda (SPD)

Petr Kolář má za to, že policisté, státní zástupci a soudci mají příliš málo práce. Kdyby jí měli víc, pak by se podle názoru publicisty nezabývali kauzami s propagací písmene Z, což je mimo jiné i symbol ruské agrese vůči Ukrajině.

„Policisté, státní zástupci a soudci mají zřejmě málo práce, proto teď začali řešit opravdu závažné kauzy, z nichž by se některá mohla klidně stát zločinem století. Šest měsíců až tři roky vězení hrozí například bruntálskému zastupiteli za SPD Danielu Makayovi,“ napsal Kolář.

Makay označil ruského prezidenta Vladimira Putina za „borce“. Ocenil jeho rozpoutání války proti Ukrajině. Vedle toho doporučil Ruské federaci, aby v boji proti Ukrajině využila slabší vodíkovou bombu.

Deník Právo upozornil, že bruntálská SPD se od slov svého zastupitele distancovala.

Makay na svém počínání nevidí nic zvláštního.

„Nevidím nejmenší vinu v tom, že jsem tam napsal, že bych použil vodíkovou bombu nízkého kalibru na zbraně ukrajinských fašistů, na jejich útočnou techniku. Nepsal jsem tam vůbec o tom, že bych tyto zbraně používal proti lidem,“ řekl Právu Makay.

Podle Koláře nemělo cenu zastupitele hnát k soudu.

„Věc tak musí řešit spousta lidí, jakkoliv to, že by Makay opravdu skončil za mřížemi, je krajně nepravděpodobné. Přičemž nejspíš úplně stačilo konstatovat, že pan Makay z bruntálské SPD je s největší pravděpodobností pitomec. Případně doplnit hlášku zřízenců blázince doktora Chocholouška z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje: ‚Jen ať si pindá, na to my jsme zvyklí!‘,“ doporučil komentátor ve čtvrtečním vydání MF Dnes ve svém textu.

Kolář upozornil, že policie už řeší 56 případů možné podpory ruské agrese a komentátor si netroufá odhadnout, jak dopadnou. Upozornil ale, že kauzou s chlebíčky s písmenem Z poskládaným z ozdob na chlebíčky, které připravil jilemnický zastupitel za SPD Bronislav Kalvoda, se policie nebude zabývat. Kalvoda totiž vysvětlil, že písmeno Z nemá odkazovat k válce na Ukrajině, nýbrž ke jménu jeho přítelkyně Zuzany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…