Chodí mi mnoho souhlasných reakcí, hájil místopředseda ODS Baxa vyloučení Klause. A ten jeho otec, blízký Putinovi, co jezdí na akce AfD...

18.03.2019 21:20

Místopředseda ODS Martin Baxa byl hostem v pondělním Interview na ČT24, s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou probraly, jak moc zasáhne Občanskou demokratickou stranu názorový střet s poslancem Václavem Klausem mladším a jeho odchod ze školského výboru.

Chodí mi mnoho souhlasných reakcí, hájil místopředseda ODS Baxa vyloučení Klause. A ten jeho otec, blízký Putinovi, co jezdí na akce AfD...
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

Předseda ODS Petr Fiala na víkendové programové konferenci prohlásil, že ODS se dostala z klinické smrti do kondice. Podle Baxy situace v ODS v roce 2013 a 2014 skutečně vypadala jako klinická smrt. „Během těch pěti let od té doby ODS stoupá vzhůru a jedním z klíčových důvodů je to, že jsme se projevili jako programově kompetentní strana. Přinášíme jasná řešení a lidé nám věří,“ uvedl s tím, že změna nastala tím, že se vrátili ke svým kořenům.

Na rozdíl od předešlého vedení prý v současném vedení ODS vidí jasnou vůli k tomu, aby se ODS prosazovala jako silná programová strana, která ukazuje chyby současného vládnutí a která chce být jasnou alternativou vůči polokomunistické vládě hnutí ANO, ČSSD a KSČM. „Jako opozice jsme ve Sněmovně slyšet a předkládáme návrhy. Vláda Babiše je často svrhává ze stolu, kdyby jen živnostníci viděli, co předkládáme a jak to vláda zametá pod koberec,“ podotkl.

Programovou konferenci ale také zasáhlo rozhodování o poslanci Klausovi mladším, kterého nakonec strana vyloučila z poslaneckého klubu ODS. Jeho přirovnání schvalování zákonů podle EU k rozhodování o židovských transportech prý Baxu osobně velmi zasáhlo, jelikož vystudoval historii a téma holokaustu je v kontextu jeho města Plzně. „Velmi to cítím a připadalo mi úplně za hranou, co je vůbec možné, aby na půdě Poslanecké sněmovny zaznělo,“ kroutil Baxa hlavou.

„Přirovnat Poslaneckou sněmovnu k židovským výborům a nepřímo EU k nacistickému režimu je mimo hranice zdravého rozumu,“ zopakoval a upřesnil důvod, proč byl Klaus mladší vyloučen z ODS. „Je to především v tom velikém rozkolu, který nastal. Došlo evidentně k úplnému programovému rozchodu mezi Klausem a ODS,“ řekl s tím, že jde o vyústění dlouhodobě se rýsujících problémů.

Petr Fiala na konferenci zmínil především rozdílné názory týkající se západní orientace a koketování s východními režimy, s čímž Baxa naprosto souhlasí. „Klaus tyto hranice porušoval dlouhodobě, jsem o tom přesvědčen, protože to sleduji delší dobu, a těch věcí bylo skutečně mnoho pohromadě,“ uvedl a zmínil, že Klaus ml. také v loňském roce zpochybnil to, že by se Česko mělo podílet na zahraničních misích a plnit své závazky v rámci NATO.

„Klaus také útočil na členy poslaneckého klubu. Sdělil, že se nezúčastní evropských voleb, a když, že by volil Salviniho, který podporuje kvóty, které ODS odmítá,“ sdělil výčet několika nepřijatelných postojů Klause mladšího a nezapomněl doplnit ani jeho zpochybňování našeho členství v EU.

Na otázku, jestli s Klausem řešili, co jim vadí, již v průběhu, uvedl, že například v loňském roce proběhlo bouřlivé zasedání poslaneckého klubu, ze kterého vzešel výstup, který měl tu podobu, že Václav Klaus mladší dostál žlutou kartu. „To bylo tehdy v souvislosti s těmi misemi. To, co se odehrálo nyní v Poslanecké sněmovně, už ale byla poslední kapka, která jen završila ten dlouhodobý rozchod Klause s programovými principy a dlouhodobými zásadami ODS,“ zdůraznil.

„Nebylo to částečně tak, že Klaus mladší na sebe se svými vyhraněnými názory nabaloval a sbíral voliče a udržoval část ultrakonzervativních voličů?“ zajímala se dál Tvarůžková. To si však Baxa nemyslí. „Celá řada členů ODS mě naopak douhodobě upozorňovala, že názory Klause nejsou v souladu s tím, jak oni vnímají programové priority ODS,“ podotkl.

„Poté, co došlo k rozhodnutí výkonné rady, že bude Klaus vyloučen, jsem dostal celou řadu velmi souhlasných reakcí,“ uvedl Baxa s tím, že tyto reakce zdůrazňovaly, že člověk, který se tak vzdaluje jejich základním programovým bodům, by v ní dál působit neměl.

Prozradil i to, jaký byl poměr sil, které rozhodovaly o Klausově vyloučení. „Usnesení výkonné rady o jeho vyloučení bylo naprosto jednomyslné. Všichni, kteří tam byli a mohli hlasovat, hlasovali pro jeho vyloučení z ODS. A stejně tak silný byl i signál už ve středu, kterým bylo usnesení poslaneckého klubu ODS, který vyzval Klause, aby odešel. Bylo to silné a zásadní poselství,“ řekl.

Podivoval se i nad tím, co se u Klause ml. odehrálo mezi středeční výzvou a sobotou, než byl Klaus vyloučen. „Vystoupil na setkání, kde byl senátor, který se hlásí ke komunistické straně, a tam ještě řekl, že politika Macrona je podobná tomu, jakou prosazoval Hitler, tak to už asi pálil Klaus mosty a znovu použil přirovnání, která jsou za hranicí, co by neměl politik v demokratické zemi vůbec říkat,“ uvedl s tím, že příměry spojující hrůzné nacistické režimy a současnou Evropskou unii nejsou přijatelné.

Klause mladšího se zastal jeho otec, bývalý prezident České republiky a bývalý předseda ODS Václav Klaus starší se slovy, že ODS není dávno pravicovou stranou a nemá s původní ODS již nic společného a charakterizuje ji nyní nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce. Z toho si ale Baxa nic nedělá, jelikož Klaus starší na ODS už nejméně posledních deset let útočí a zpochybňuje ji. „Klaus starší napadá EU, vyjadřuje svou blízkost k Putinovi, jeho režimu a vystupuje aktivně na akcích německé strany AfD,“ poznamenal.

„Jsem přesvědčen o tom, že Václav Klaus starší už dnes vůbec nemá programově co společného s tím, jaká je současná ODS, ale ani s tím, jaká byla v době, kdy ji vlastně zakládal,“ míní Baxa.

Nyní však Klause mladšího jeho příznivci velmi povzbuzují a chtějí, aby založil vlastní stranu, nebo se stal prezidentským kandidátem. Jeden z těchto příznivců prý Baxovi nedávno napsal na Facebook zprávu. „Napsal mi, že je volič SPD, ale Klaus mladší mu je sympatický. Takže to ilustruje vlastně to, ke komu má Klaus vlastně blízko. A u jeho otce je to ještě výraznější,“ konstatoval Baxa.

Klaus mladší také uvedl, že bude nadále spolupracovat a bude v kontaktu s některými členy ODS. Podle Baxy ale ke Klausovi z ODS nikdo nepřejde. Neexistuje prý širší buňka, která je názorově Klausovi bližší. „Je asi zapotřebí se zeptat, co tím Klaus mladší myslel, já jsem ale přesvědčen, že náš poslanecký klub je jednotný a v tomto případě nedojde k žádnému odchodu členů,“ věří Baxa. 

Na otázku, jestli by měl Klaus mladší odejít i ze školského výboru Poslanecké sněmovny, Baxa uvedl, že by byl rád, kdyby odešel a kdyby to bylo dohodou. „Zaznamenal jsem ale v médiích, že Klaus ml. nemíní odejít z této pozice předsedy školského výboru, a mě ten postoj dost zaráží, sám ví, že se jím stal jako člen ODS a v současné době Klaus členem ODS už není. Logicky bych čekal, že se toho místa vzdá,“ divil se a dodal, že se to bude tedy muset nějak řešit dál.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…