Chorvatské volby podle odhadu skončily remízou

08.11.2015 20:14

V dnešních parlamentních volbách v Chorvatsku, prvních od vstupu země do Evropské unie před dvěma lety, získalo opoziční Chorvatské demokratické společenství (HDZ) i vládní Sociálnědemokratická strana (SDP) shodně po 56 křeslech ve 151členné sněmovně. Vyplývá to z průzkumu, odvysílaného státní televizí po uzavření volebních místností. O zbývající mandáty se podělí dalších pět uskupení.

Chorvatské volby podle odhadu skončily remízou
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

Na třetí příčce s 18 mandáty podle odhadu skončilo uskupení Most, které by mohlo sehrát klíčovou roli při vytváření koaliční vlády. O zbývající mandáty se podělí další čtyři uskupení.

I předvolební průzkumy naznačovaly velice těsný výsledek. Předběžné výsledky se čekají okolo 22:00 SEČ.

Uskupení, kterému se podaří vytvořit vládní koalici, se bude muset vypořádat s chřadnoucí ekonomikou a náporem uprchlíků, kteří přes balkánskou zemi míří do západní Evropy.

Chorvatsko je jednou z nejchudších zemí Evropské unie, státní dluh činí 90 procent ročního výkonu ekonomiky, míra nezaměstnanosti byla v září 16,2 procenta a mezi mladými dokonce 43,1 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …