Chovanec: Nejzávažnější uprchlická krize od druhé světové války. Bude trvat roky. Za humny máme statisíce běženců

04.09.2015 7:41

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) varuje, že v příštích měsících můžeme čelit průchodu velké migrační vlny z Maďarska a Srbska. Uprchlická krize navíc dle něj bude pravděpodobně hodně dlouhá. Chovanec však uklidňuje, že drtivá většina uprchlíků chce Českem jen projet. K zavírání hranic tak prý zatím není důvod.

Chovanec: Nejzávažnější uprchlická krize od druhé světové války. Bude trvat roky. Za humny máme statisíce běženců
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Zvolen byl až napodruhé

Chovanec v rozhovoru pro Mf Dnes uvedl, že Evropa podcenila migraci jako takovou, což na své kůži v současné době hořce prožívá kupříkladu Maďarsko. EU se prý k němu navíc obrátila zády. Přes území Maďarska v současné době prochází dle českého ministra vnitra 2 500 lidí, přičemž se očekává tranzit dalších více než 130 000 migrantů ze sousedního Srbska. Chovanec v této souvislosti poukazuje na to, že zatímco Itálie a Řecko dostaly do Unie v rámci ochrany hranic 160 milionů eur, Maďaři „pouhých“ 1,6 milionů eur.

Chovanec varuje, že když Maďarsko zkolabuje a otevře stavidla, Slovensko to nebude schopné zachytit, může nějaký emigrační náraz potkat i Českou republiku. „V Srbsku je teď minimálně 130 tisíc lidí, kteří budou pokračovat přes Maďarsko, kde jsou další desetitisíce lidí, takže v součtu s tím, co ještě Srbové nevědí, může tam být 250 tisíc migrantů, kteří chtějí do Německa. To je migrační vlna, která, řekněme, ohrožuje Českou republiku. A když se podíváte do Turecka, do Kurdistánu, máte na pochodu několik milionů lidí, kteří hledají nový domov. Toto je nejzávažnější uprchlická krize od druhé světové války,“ míní šéf rezortu vnitra.

I když to ani tajné služby nedokáží předpovědět, Chovanec odhaduje, že migrační vlna bude dlouhá. „Když se podíváte na demografický vývoj obyvatel v Egyptě, lze předpokládat, že tam nebude voda a další potraviny, takže nás můžou čekat migrační vlny nejen z důvodů válek,“ říká Chovanec.

Chovanec však podotýká, že většina běženců u nás zůstat nechce. „Chtějí do Německa. I kdyby u nás získali azyl, první den se seberou a jedou do Německa,“ vysvětluje ministr vnitra s tím, že povinné kvóty tudíž nic neřeší. Měli bychom se prý spíše soustředit na zastavení uprchlické vlny, než Evropu ochromí natolik, že to bude znamenat nárůst populistů a fašistů.

Ministr vnitra také vysvětlil, že podle evropských pravidel můžeme hranici zavřít na šest měsíců, pak to znamená vystoupení z EU nebo nějakou proceduru s Evropskou komisí. Dle něj ale musíme hlavně bránit vnější hranici Schengenu. „Jsme připraveni k formování mezinárodních policejních sil, jsme připraveni, aby naši lidé sloužili v Maďarsku, Itálii, Řecku. To je jediné řešení. A ne zavírat hranici, byť si to řada lidí přeje,“ míní Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…