Chovanec nejspíš bude kandidovat na druhého muže ČSSD

19.05.2014 8:36

Sociální demokraté, kteří dříve stáli za Michalem Haškem a jeho pokusem sesadit Bohuslava Sobotku, se po volbách chystají obnovit svůj vliv. Nehodlají ohrozit přímo lídra strany a premiéra Sobotku, ale do týmu místopředsedů hodlají dosadit účastníky proslulé lánské schůzky. O plánu haškovců píší Hospodářské noviny.

Chovanec nejspíš bude kandidovat na druhého muže ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Sociální demokracie si v březnu příštího roku bude volit nové vedení. Bohuslav Sobotka nejspíš protikandidáta mít nebude, jak připouští i Jeroným Tejc, vnitrostranický boj s předsedou vlády se považuje za nešťastný. „Případné oslabení premiérovy pozice ve straně může ohrozit i vládu jako takovou," uvedl Tejc pro HN.

O to důležitější tak ale podle deníku bude obsazení místopředsednických míst, včetně postu prvního místopředsedy. „Kandidaturu s největší pravděpodobností oznámím," řekl HN ministr vnitra Milan Chovanec, který sehrál při povolebních událostech hlavní roli. Prolomil mlčení a přiznal, že ke schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech došlo.

Tejc by se mohl stát druhým mužem ve straně

Z vedení ČSSD následně odešli lidé z Haškova táboru, mezi nimi i Jeroným Tejc. A právě ten je dalším sociálním demokratem, o němž se hovoří jako o možném prvním místopředsedovi strany. Sám ale svou kandidaturu nechce potvrdit. „Bude záviset nejen na rozhodnutí mém, ale také kolegů," uvedl. „Pokud bych se vracel do vedení ČSSD, tak jedině s mandátem od sjezdu," dodal pro HN.

Stranický sjezd, který se bude konat na přelomu června a července, bude měnit pravidla fungování sociální demokracie, a to podle výsledků vnitrostranického referenda. Sobotka chce touto formou posílit vliv řadových členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…