Chránit demokracii, pěstovat to už v malých dětech. Výzva končící Čaputové

30.12.2023 14:18 | Monitoring

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se ve své eseji pro CNN Prima News zamyslela nad sociálnímí sítěmi. Podle jejích slov spojují lidi jako nikdy dříve, staly se však i nástrojem útoků, šíření nenávisti a netolerance.

Chránit demokracii, pěstovat to už v malých dětech. Výzva končící Čaputové
Foto: Hana Brožková
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Svoboda slova je podle Čaputové jedno z nejdůležitějších demokratických práv. Nemůže však být zástěrkou pro šíření nesnášenlivosti, lží a dezinformací.

„Schopnost komunikovat, diskutovat a akceptovat různé názory je předpokladem pro fungování demokracie. Jen díky svobodě přijímání a šíření informací a zároveň díky svobodě projevu můžeme využívat pluralitu společnosti. Svobodná média jako platforma této společenské diskuse proto potřebují naši ochranu a podporu. Avšak žádné právo či svoboda nejsou bezbřehé a bez limitů. Končí přesně tam, kde začíná právo a svoboda jiného člověka,“ poznamenala Čaputová.

„Není žádných pochyb, že naše demokratická pravidla jsou dnes zneužívána na oslabování demokracie samotné. Jak se nám stalo, že jsme svobodu projevu vpustili až do prostoru verbálních trestných činů? Jak jsme ji mohli povýšit mnohdy až na právo absolutní? To už není demokratické, to je hloupé,“ poznamenala Čaputová s dovětkem, že nikde není tento problém viditelnější než na sociálních sítích.

„Závratné tempo vývoje informačních technologií se stalo na jedné straně hybnou silou poznání, ale zároveň podněcuje i opačný trend – zpochybňování vědeckých názorů i vědou verifikovaných faktů, pohrdání odbornými autoritami a dokonce šíření lží a detinformací. Pro velkou část společnosti sociální sítě představují klíčové informační zdroje o dění doma a v zahraničí. Nabízejí však spíš iluzu poznání různých jevů. Navozují iluzi expertizy a posilují tendenci mít na vše jasný názor. Pokud bude lidstvo pokračovat v budování alternativních pravd a vzájemné nedůvěry, nikdy nebudeme schopni podniknout kroky potřebné k řešení globálních problémů a univerzálních výzev – včetně boje proti globálním pandemiím, klimatické změně a jejím dopadům,“ dodala.

Sociální sítě podle jejích slov odstranily bariéry po celém světě a spojují lidi jako nikdy předtím. „Zničily však i bariéry, které chránily práva a integritu jiných – staly se zdroji nebo prostředky útoků, šíření nenávisti a intoleracne. Na jedné straně posilují pocit sounáležitosti ke skupině se stejným pohledem, která je pro její členy správnější a lepší než ty ostatní. Na straně druhé přetrhávají vazby s ostatnámi. I lidé ze stejného hodnotového světa častokrát stojí proti sobě díky mnohým dělicím liniím najednou. Takováto fragmentace oslabuje soudržnost společnosti a to je přímým ohrožením demokracie,“ dodala.

Zuzana Čaputová sama sociální sítě docela často využívá a bariéry na nich často prolamuje. I ty jazykové. Její anglicky psané tweety se mezi spoluobčany nesetkaly s velkým pochopením.

Končící prezidentka ale poznamenává, že bychom měli přestat být naivními a přiznat si otevřeně, že demokratická práva se dají využít i na zrušení samotné demokracie. „Jsme svědky pokusů o oslabení právního státu i oslabení dělby moci. Toto jsou přitom základní kameny, na nichž naše liberální demokracie stojí,“ sdělila Čaputová.

Demokracie si dle jejích slov vyžaduje demokratických občanů. „Demokracie bude kvést tam, kde má společnost velké očekávání nejen od svých vůdců, ale i od jednotlivců, od jejích členů. Tam, kde se kritické myšlení, empatie a úcta vůči každé lidské bytosti pěstují už v raném věku,“ řekla.

„Nedovolme, aby demokracie zahynula na naivitu demokratů. Na naivní víru v to, že demokratická práva a svobody budou jen využívané, a ne zneužívané. Nezapomínejme, že každé právo je zároveň vyjádřením zodpovědnosti, a naopak. Pokud demokracii nebudeme chránit, může se nám stát, že budeme poslední generací, která ji zažije. Proto je právě její ochrana hlavní úlohou naší generace politických lídrů,“ zakončila Čaputová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mám pocit, jakoby v poslední době všichni liberální demokraté (y) čerpali z jednoho materiálu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 30.12.2023 15:02:07
vyčerpané, omleté, jednostránkové, tisíckrát přežvýkané klišé o "šíření nenávisti a netolerance" od těch, kterým se nelíbí směřování do pekel, kam nás vede liberální demokracie. Kdyby nám to dal někdo přečíst beze jména, tak nevíme, jestli ten slint napsal PR tým Čaputové, Pekarové, Jourové, Krásné Danuše, jejíž příjmení jsem zapomněl nebo si to ČT24 napsala sama. Je to furt dokola, oni plni dobrých úmyslů, skvělých myšlenek a záslužných cílů, my plni hnoje, relativismu, nevzdělanosti a obdivování totalitarismu. Ať jdou do řiti!

|  15 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…