Chránit nekuřáky je správné, říká Vladimír Špidla. Společnost prý bez solidarity nemůže existovat

09.12.2016 20:00

Do pátečního Interview ČT24 zavítal expremiér a dnešní šéf poradců premiéra Sobotky Vladimír Špidla (oba ČSSD). Důrazně se zastal Evropské unie jakožto prostoru solidarity, bez něhož nemůžeme existovat. Pak rozebral politickou situaci ve Francii, v Německu, ale i v České republice. Šéfku francouzské Národní fronty označil za nebezpečnou političku, u které doufá, že neuspěje.

Chránit nekuřáky je správné, říká Vladimír Špidla. Společnost prý bez solidarity nemůže existovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Na úvod přivítal přijetí protikuřáckého zákona. Tento zákon ochrání nekuřáky, což je podle Špidly správné. „Společnost bez solidarity nemůže existovat. To prostě nejde – jako nějaký shluk egoistů,“ vyjádřil svůj názor Špidla. Je si však také vědom, že solidarita nemůže být neomezená, především pokud jde o uprchlíky. S kolegy v Německu se proto dohodli, že musejí hlídat evropské hranice, a dohodli se ale i na tom, že pošlou peníze do Jordánska, aby odtud neprchali syrští a jiní běženci.

Před pár dny Špidla obdržel nejvyšší francouzské státní vyznamenání – prý za svůj příspěvek k evropské integraci, o kterou se vždy snažil. Se zájmem teď sleduje volby ve Francii. „Odhadnout, co se stane ve Francii v příštích měsících, je prakticky nemožné. Většina konvenčních scénářů počítá spíš s tím, že levice prohraje... Ale je ještě příliš daleko do voleb,“ upozornil expremiér. Nezapomněl přitom ani na radikální šéfku Národní fronty Marine Le Penovou. „Já si myslím, že Marine Le Penová představuje velmi nebezpečnou linii, a doufám pevně, že se tato linie neprosadí. Představuje temné linie francouzské politiky, které dosud neuspěly,“ doplnil k tématu Špidla.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani politická situace v Německu. Občané této země v sobě stále nosí vinu rozpoutání dvou světových válek a společnost se snaží upozaďovat radikální politiky ve společnosti.

Relativně smířlivý byl Špidla  při pohledu na českou politickou scénu. Sociální demokraté sice prohráli krajské volby, ale to neznamená, že je ČSSD ztracená. „V době, kdy stranu vedl Miloš Zeman, jsme získali v krajských volbách ještě méně hlasů a nikdo nemluvil o krizi politických stran,“ připomněl Špidla. Následně se vymezil proti hnutí ANO Andreje Babiše. „Když politiku založíte na politickém marketingu, vlastně podvádíte voliče, protože v nich probouzíte očekávání, která nedokážete naplnit,“ varoval diváky. Babiš sice podle jeho názoru marketing zvládá dobře, ale sociální demokracie může využít jiné své silné stránky a mobilizovat do nadcházející volební kampaně všechny síly. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …