Chtějí novou Evropu, ne bílou, ale světle hnědou. Nadnárodní korporace a jejich kšefty, zánik civilizace. Ale nakonec se z toho vzpamatujeme, věří filozof

02.04.2016 4:47

CIVILIZACE A MY Polovičaté informace podle filozofa, právníka a esoterika Jana Maria Jozy přispívají ke zúženému pohledu na svět a naši civilizaci. Jak vzniká lidská řeka v migraci, jak to, že jsou všichni najednou oblečeni v pláštěnkách, ptá se o pokračuje otázkou: Komu to slouží? Geneticky modifikované potraviny, lobby farmaceutických nadnárodních firem, to jsou další úskalí. A co ekologie, jak to, že se dnes Evropa nezajímá o ničení pralesů v Indonésii a boom zdravotně závadného palmového oleje, nebo o katastrofický únik metanu ve Spojených státech? Příroda se brání a bude nejspíše hůř.

Chtějí novou Evropu, ne bílou, ale světle hnědou. Nadnárodní korporace a jejich kšefty, zánik civilizace. Ale nakonec se z toho vzpamatujeme, věří filozof
Foto: (archiv J. M. Joza)
Popisek: Jan Maria Joza, filozof, právník, esoterik.

Migrační krize nepolevuje, naopak. Jsme svědky změny civilizace, pohybu národů, nebo je to podle vašeho názoru řízená akce?

Rezignoval jsem na pravdu a je mi cizí vytvářet konspirační teorie. Zůstanu v pozici televizního diváka, který je krmen pečlivě vybranými záběry pochodujících statisícových davů migrantů. Nikdy jsem ale neviděl, kde a jak vzniká lidská řeka, jak z válkou zničených měst a obcí utíkají lidé, kteří předtím někomu prodali vše, co bylo údajně zničené, a za utržené peníze si kupují cestu do Evropy. Nikdy jsem neviděl týlové zabezpečení pochodu – proviantní, výstrojní, ubytovací, zdravotní…
Na mysl se vkrádá ohromný byznys. Fotografování a zveřejňování zázemí není zřejmě dovoleno. Divák vidí ve své většině jen dobře oblečené muže bez zavazadel s mobily, někdy bosou ženu s dětmi. Za sebou nechávají ohromný nepořádek včetně oblečení, dek a stanů. Prší-li, pak všichni mají pláštěnky, je-li zima, pak všichni mají teplé oblečení a deky. Je to výsledek veliké humanity, lidské solidarity a soucítění? Nevím! Ano, je to hodně zjednodušený pohled! Ale raději televizi vypínám a nepřemýšlím o tom. Ale migrace nepochybně není sama od sebe.

Zkusme si připomenout předválečný pohled. V přímém přenosu mohl každý sledovat, jak s nákazou západní demokracie za přímé podpory demokratických států lid obecný likviduje neposlušné diktátory, kteří mocensky udržovali sekulární prostředí mezi vzájemně nepřátelskými uskupeními. Tak přišel návrat ke kmenové politice a vzniku umírněných či radikálních mocenských nesourodých skupin. Asi s tím nikdo nepočítal, nebo to bylo ponecháno samospádu?
A pohled třetí. Jsou státy, které migranty chtěli a chtějí, vítají je, říkají, že je potřebují jako společensky či ekonomicky nezbytné. Jiní je ale nechtějí a opět v přímém přenosu můžeme sledovat neúčinné mentorování.

Ptáte se, zda jsme svědky civilizace? Já si myslím, že jsme svědky soumraku civilizace, ale ještě nezapadá slunce nad Evropou! Žel, tam kde je nedostatek sdělené pravdy, vznikají konspirační teorie. Dívám-li se na naši současnost, je mi smutno nad tím, jak ničíme civilizaci, lidské společenství, jak se houfně ženeme do záhuby. Ale asi to tak má být, když jsme se odvrátili od pravdy, vzájemnosti, soucítění, lidství… To má samozřejmě široké souvislosti. Peníze se staly drogou, novým celosvětovým náboženstvím. Z lidí udělaly a dělají mlčící – někdy mručící – stádo, peníze nahrazují i demokracii, za peníze je všechno možné, chybějí-li, dotisknou se, kdo se nepodřídí, musí z kola ven!

Hodně se hovoří o trvale udržitelném životě. Nicméně konzum s námi cloumá, tloustneme a pohodlníme. Není právě tohle společně se ztrátou důvěry v elity známka civilizačního úpadku?

Vedl jsem před lety na pardubické univerzitě se studenty rozpravu o právu a civilizaci. Na otázku, co je civilizace, jsem dostal mimo jiné odpověď, že „civilizace jsme my, my sami – my ji tvoříme, udržujeme i ničíme!“ To byla velmi správná odpověď. Nemohu ale také nevzpomenout pana profesora Jiřího Hájka, ministra zahraničních věcí osmašedesátého roku a následně mluvčího Charty, který nás, své studenty na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, varoval před slepou podřízeností, malostí, bezmocností, ztrátou vlastního názoru, ale také před bezbřehou demokracií, ztrátou identity a velikášstvím.

Chceme-li zachovat nejen udržitelný život, ale i udržitelnou civilizaci, pak musíme začít sami u sebe. Já jsem bytostně přesvědčen, že základem společnosti je rodina se všemi svými základními funkcemi, ale je také základem státu! Ale národní státy se špatně světově řídí! Pak je nutné, aby se dobrovolně nebo i nedobrovolně podřídily novému světovému pořádku. Překážejí-li vůdci, diktátoři nebo vlády, musejí se odstranit! Ale kým nebo čím je nahradit? Bývalý prezident EU Herman van Rampuy před několika lety prohlásil, že „éra národních států je už dávno za námi!“ A jak to udělat? Změnit základy národních států, změnit rodinu, podporovat mezirasová manželství snad s cílem smíšení ras a vzniku světle hnědé rasy v Evropě. Ale to už by byla jiná civilizace! 

Podle některých názorů je záchrana lidstva v geneticky upravených potravinách. Těmi se nasytí prý více lidí... Jaký na to máte názor?

Nejsem odborník na genetiku, ale podle mého názoru jde opět nejen o velký byznys, ale také o krok do tmy. Co to vyvolá v genetických řetězcích? Jen velmi málo je slyšena strana, která varuje. Jde i o přímou cestu ke změnám v lidské DNA. Donedávna jsme fandili umělým hnojivům, sám pamatuji, jakou „záchranou téměř všeho bylo DDT“. Podle mého jde o cestu k degeneraci lidského rodu. Chceme ji?

Kromě GMO nás také jistě ohrožuje řádně nekontrolovaný farmaceutický průmysl, respektive jeho lobby. Je podle vás například vir Zika uměle vytvořený, jak o tom hovoří některé konspirační teorie, nebo mu „jen“ někdo pomohl?

Byznys farmaceutického průmyslu je stejná cesta. Na jedné straně ohromný pokrok ve výzkumu nových medikamentů, na straně druhé samozřejmě zájem farmaceutického průmyslu na velkých ziscích. Zase jsme u peněz! Ale jsou zde přece kontrolní mechanismy – od Světové zdravotnické organizace, přes státní ústavy pro kontrolu léčiv, lékařské komory až po farmaceutické komory – nechci si ani připustit myšlenku, že by vše bylo prorostlé organizovaným zločinem. Spíše si nedělat problémy a do ničeho nemluvit! I tak se vytváří lidské stádo na vysoké úrovni! A umělé viry? Ty už patří do biologických zbraní! To by byl zločin proti celé civilizaci!

... Tohle je ale přece „lék“ na přelidněnou planetu. I když poněkud šílený...

Již jsem řekl, že konspirační teorie ponechám stranou. Vznikají tam, kde pravda má červenou! Nový světový řád by jistě rád snížil populaci, lépe řečeno, měl by rád populaci pod kontrolou. Tam, kde by ji potřeboval zvýšit, se to nedaří, a tam, kde růst je nežádoucí, se ji snížit také nedaří. Tato otázka ještě nepřišla na hlavní pořad dne. To bude problém civilizace nedalekého období – nepřijdou-li jiné katastrofy!

Proč se podle vás Evropa a především ekologičtí zelení nezajímají o situaci v Indonésii, kde hoří hektary pralesů díky palmovému oleji? Nebo je lepší o tom „nevědět“ a žít v jakémsi vakuu? Vždyť únik metanu v americkém Texasu byl před několika týdny největší ekologickou katastrofou v regionu a také se o tom moc nepsalo...

To je veliké a těžké téma, zatím sice hodně diskutované, ale realizace je v nedohlednu. Tady už si nepodřezáváme jenom větve stromu, ale celé stromy, ničíme přírodu, ničíme klima a zavíráme nad tím oči! Vždyť ono se nás to aktuálně ani moc netýká, a tak vymýšlíme programy k realizaci za desetiletí. Ale mezi tím se velkou rychlostí klima a příroda mění. Rozdivočené počasí a hlavně ztráta a nedostatek vody. Když už se tím i naše vláda začala zabývat, tak už to musí být hodně špatné! Tady teprve nastane krize, nebude-li včas řešena. A to by nepochybně byla i cesta k zániku civilizace.

Nechci však ve svých odpovědích na vaše otázky končit příliš pesimisticky. Chci věřit, nejen doufat, že se z falešného spánku všichni probudíme – byť v hodině dvanácté! Věřím, že lidé na celém světě se nebudou chtít dobrovolně zničit a že slunce nebude zapadat ani nad Evropou, ani nad světem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…