Chtějí se mě zbavit, tvrdí Babiš o další žádosti k trestnímu stíhání

21.11.2017 12:30

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je překvapen rychlostí a urputností policie, která dnes znovu požádala Sněmovnu o jeho vydání kvůli dotační kauze Čapí hnízdo. „Rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém. Jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat,“ napsal ČTK.

Chtějí se mě zbavit, tvrdí Babiš o další žádosti k trestnímu stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Postup policie podle něj dokazuje, že jde o čistě politickou kauzu. Krok nicméně považuje za očekávatelný, protože „systém nikdy nespí“. Nevyjádřil se k otázce, zda znovu bude hlasovat pro své vydání.

Babiš upozornil na to, že teprve v pondělí noví poslanci složili slib. „Sněmovna ještě není ustavená, není zatím ustaven mandátový a imunitní výbor, není zvolen předseda Sněmovny, takže žádost nemůže ve Sněmovně nikdo převzít,“ konstatoval s tím, že média už ale zprávu o žádosti policie mají. Zopakoval, že chce vést vládu, která by lidem ukázala, že premiér může dělat věci pořádně a ve prospěch lidí.

Žádost policie směřuje k rukám předsedy dolní komory, kterého poslanci budou volit ve středu. Zvolený předseda, kterým by se měl stát Radek Vondráček z ANO, pak předá policejní žádost mandátovému a imunitnímu výboru. Ten by měl být ustaven podle programu schůze také ve středu ještě před volbou předsedy dolní komory.

Členové výboru následně žádost posoudí a doporučí Sněmovně, zda mají Babiše a šéfa sněmovního klubu ANO Jaroslava Faltýnka k stíhání vydat, nebo ne. Plénum musí podle jednacího řádu rozhodnout na své první následující schůzi.

Minulá Sněmovna rozhodla o vydání dvou lídrů ANO počátkem září. Babiš tehdy požádal poslance, aby ho v případu Čapí hnízdo vydali k trestnímu stíhání, ač kauzu označil za účelovou a za snahu ovlivnit nadcházející volby. Nařkl tehdy policii z toho, že zamlčuje důkazy, které jí byly předloženy. Kritizoval například to, že policie mluví o fiktivních smlouvách, přitom podle Babiše dostala jejich originály i další dokumenty. Zdůraznil také, že v případu nebyla žádná korupce, padesátimilionovou evropskou dotaci podle předsedy ANO „nikdo neulil někde v Panamě“.

Pro Babišovo vydání minule hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…