Chtěli by řídit klima na zeměkouli, ale neporadí si ani s bakterií v trubkách. Europoslanec skepticky o plánech EU

17.01.2022 22:40

Dnes se ve Štrasburku loučili europoslanci s předsedou Evropského parlamentu, italským politikem a novinářem Davidem Sassolim (†65), který před týdnem skonal. Na svém facebooku mu na jeho počest věnoval hezkou vzpomínku také poslanec Evropského parlamentu a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Je přesvědčen, že podlehl nemoci řádící dlouhodobě právě v europarlamentu. „EU chce řídit klima na zeměkouli, ale neumí se vypořádat ani se zákeřnou bakterií ve vlastním parlamentu,“ dodává.

Chtěli by řídit klima na zeměkouli, ale neporadí si ani s bakterií v trubkách. Europoslanec skepticky o plánech EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Sassoli byl více než dva týdny v nemocnici kvůli problémům s imunitou. Jeho úmrtí vyvolalo vlnu soustrastných reakcí a kondolencí od politiků z celé Evropské unie. K této smutné zprávě se na sociální síti vyjádřil také Vondra, podle něj k ní nemuselo dojít, kdyby se neignoroval tristní stav vodovodního potrubí budovy europarlamentu.

„R.I.P. David Sassoli. Dnes se v EP ve Strasburku loučíme s naším zvoleným předsedou. David Sassoli před týdnem zemřel. Musím říct, že je mi to líto. Politicky jsme stáli úplně jinde, ale tento socialista ještě starého střihu byl sympaťák. Ostruhy získával jako levicový novinář, ale to bylo v době, kdy média ještě nesurfovala na vlně dnes módního progresivismu. Sassoli měl od něj odstup. Katolík, silný kuřák, měl rád život, jaký je. V tom jsme byli ve shodě...,“ započal Vondra svůj komentář.

„Jeho zdravotní patálie, myslím, tolik nesouvisely s jeho životním stylem. Problémy začaly v létě, když se nakazil bakterií Legionella. Pak už to s ním šlo z kopce. Jen cestoval mezi špitálem a kanceláří. O Vánocích podlehl celkovému kolapsu organismu,“ píše Vondra.

Takzvanou legionářskou nemoc prý zřejmě dostal v budově EP ve Štrasburku: „Už je tu v potrubí několik let. Kvůli tomu tu neteče ani teplá voda. Administrace EU si s tím neví rady. To je právě ten paradox: EU chce řídit klima na zeměkouli, ale neumí se vypořádat ani se zákeřnou bakterií ve vlastním parlamentu. Teď to bohužel odnesl jeho předseda. Ach jo...,“ dodal posmutněle poslanec Evropského parlamentu.

Sassoli zemřel přesně 11. ledna v 1.15 na onkologické klinice v Avianu, kde byl hospitalizován, uvedl to mluvčí Roberto Cuillo na sociální síti. V italské nemocnici byl Sassoli od 26. prosince. Cuillo uvedl, že hospitalizaci si vynutila „závažná komplikace způsobená špatným fungováním imunitního systému“.

Jak uvedl Vondra, Sassoli už byl v nemocnici loni v září ve Štrasburku. Test na covid-19 měl tehdy negativní, sám pak uvedl, že trpěl zápalem plic způsobeným legionelózou, takzvanou nemocí legionářů, kterou způsobují bakterie legionelly nacházející se ve vodě a půdě. Nejčastěji se přenáší klimatizací, vodovodními sítěmi či vzduchotechnikou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…