Chtěli upálit děti! Šokující fakta a VIDEA po útoku davu na synagogu ve Švédsku

10.12.2017 20:40

Napětí ve světě po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že přesune americkou ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma, nepolevuje. Po pátečních divokých protestech muslimů v Berlíně došlo v Evropě dokonce k pokusu o žhářství. Ve švédském Göteborgu se dav lidí pokusil vypálit synagogu, tři lidé jsou již zatčeni.

Chtěli upálit děti! Šokující fakta a VIDEA po útoku davu na synagogu ve Švédsku
Foto: Petr Michalů
Popisek: Židovská synagoga v Moskvě v Parku Vítězství

Jak informuje švédská edice serveru The Local, byli v Göteborgu zatčeni tři lidé poté, co se v sobotu večer pokusili s pomocí Molotovových koktejlů podpálit synagogu. Policie je zatkla v neděli ráno a obvinila je ze žhářství.
Štěstím lidí přítomných v synagoze bylo, že zrovna pršelo. Proto nebyla stavba poškozena a zejména nedošlo k žádnému zranění. V synagoze zrovna probíhalo setkání dětí a mládeže.

Anketa

Zaorálek navrhuje řešit žalobu EU na Česko za neplnění kvót tím, že přijmeme ,,pár desítek migrantů" a Bruselu to třeba bude stačit. Je to řešení?

2%
98%
hlasovalo: 9431 lidí


Jak uvedla matka jednoho z dětí, na akce komunitního centra napojeného na synagogu běžně dohlížejí strážníci. „Nařídili mladým lidem, aby utekli do sklepa. Tam teď jsou. Má dcera říká, že cítí benzín. Je to velmi nepříjemné. Měli jsme strach, co se děje,“ sdělila novinám GT. „Dostali jsme od ní asi před 20-30 minutami SMS. Napsala: ‚Mami, začínám být vyděšená,‘ zatímco 20 maskovaných mužů házelo na dům hořící předměty,“ dodala.
 
Jakkoliv je motiv neznámý, následuje po antisemitských incidentech, které o víkendu proběhly v Malmö a Stockholmu. V obou městech se konaly demonstrace proti rozhodnutí Donalda Trumpa přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, který Palestinci považují za hlavní město státu, jehož ustavení se marně dožadují, a cítí chystaný krok USA jako provokaci. Zatímco ve Stockholmu demonstranti spálili izraelskou vlajku, v Malmö protestující křičeli: „Chceme zpět naši svobodu a budeme střílet Židy.“
 
„Když se USA rozhodnou přesunout ambasádu do Jeruzaléma, znamená to v tomto nemocném světě, v němž žijeme, problémy pro švédské Židy. Švédští občané jsou do tohoto konfliktu zataženi,“ sdělil televizi Expressen Willy Silberstein, někdejší předseda Švédského výboru proti antisemitismu. Incident již odsoudili švédský premiér i ministryně zahraničí.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…