Chtělo se jim chcát? Po projevu Zemana, po kterém odešly Němcová či TOP 09, se strhla bouře

08.03.2018 14:54

Inaugurační projev prezidenta Zemana měl velmi živou atmosféru. Vytvořili ji zejména zástupci opoziční pravice, kteří se v jeho průběhu ostentativně zvedli a opustili slavnostní akt.

Chtělo se jim chcát? Po projevu Zemana, po kterém odešly Němcová či TOP 09, se strhla bouře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman složil ve Vladislavském sále prezidentský slib. Při jeho následném projevu několik zákonodárců opustilo demonstrativně sál

Poté, co prezident pohovořil o svém pohledu na média, miliardáře a tiskového magnáta Zdeňka Bakalu a politickou konkurenci, se část politické elity zvedla a demonstrativně opustila Vladislavský sál. Jejich odchod kamery České televize detailně zprostředkovaly celé zemi, a tak obratem začaly pršet reakce na tento projevený postoj. Vidět bylo nejprve poslankyni ODS Miroslavu Němcovou. Poté se kolektivně zvedlo několik zákonodárců TOP 09. Stranické procesí vinoucí se středovou uličkou uzavírala evidentně rozhořčená poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Poté se přidali i někteří senátoři.

Anketa

Líbil se vám inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana?

87%
13%
hlasovalo: 16379 lidí

„Některým poslancům ODS a TOP 09 se náhle chce chcát,“ poznamenal u televizního přenosu komentátor Štěpán Kotrba.

Poslanec Dominik Feri, známý svou horečnou aktivitou na sociální síti, byl symbolicky prvním, kdo důvody ignorance objasnil.

„Útok na nás v inauguračním projevu je nevhodný. Útok na nezávislá média je ovšem vyloženě neslušný. Proto jsme odešli,“ reagoval poslanec TOP 09 Dominik Feri, ještě než prezident vůbec stihl domluvit.

Pak vše doplnil fotografií stranického čestného předsedy Karla Schwarzenberga, kterak odchází z Pražského hradu vstříc demonstrantům povykujícím na prezidenta od Masarykovy sochy na Hradčanském náměstí. „Odcházíme. Tenhle prezident jiný nebude,“ dodal nejmladší poslanec.

Feri ovšem již před projevem dal najevo, jak chce svou účast na inauguraci prezidenta přijmout. „Na inauguraci prezidenta republiky jde náš poslanecký klub ve smutečním,“ psal na Facebook. Jeho kolega ze štábu TOP 09 to doplnil informací, že lidé z Pospíšilovy partaje již předtím projevili svůj postoj návštěvou pohostinského zařízení nazvaného Márnice.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek přišel s konstrukcí, že slavnostním aktem bylo pouze složení slibu, kterého se všichni ústavní činitelé TOP 09 zúčastnili. To další už podle něj nemělo se státní slavností nic společného, a proto je nikdo nemohl nutit to poslouchat. „Absolvoval jsem s úctou ceremoniál složení ústavního slibu. Poté však nenásledoval projev prezidenta republiky, jak uváděl program. Následoval žlučovitý útok pomstychtivého starce na všechny, i na novináře, kteří vůči němu nejsou servilní. Tohle fakt nemusím poslouchat na Hradě,“ napsal bývalý ministr financí.

Pak se celá skupina TOP 09 opět odebrala do osvěžovny, konkrétně do restaurace U černého vola. Vešli se tam všichni k jednomu stolu, od kterého Ondřej Jakob posílá na Facebook kolektivní fotografie.

„Chtěl bych požádat nás všechny včetně těch, kteří před chvílí někam pospíchali. Až začnou každodenní politické spory, mysleme na to, že demokracie nepanuje, ale opravuje,“ reagoval ve svém projevu na incident předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Projev prezidenta Zemana ovšem zapůsobil i inspirativně. Třeba na marketingového experta Jakuba Horáka, který v prezidentských volbách figuroval aktivně jako tvůrce kampaně Mirka Topolánka. Nyní prozradil, že jej prezidentova slova inspirovala, takže aktivně vstoupí do politiky a bude kandidovat do Senátu za TOP 09.

Veškeré rozčílení z TOP 09 ale překonal sociální demokrat Jiří Dienstbier. Senátor označil prezidentův inaugurační projev za „mravní ubohost“. „Kýble špíny a nenávisti, k tomu pár mnohokrát obehraných frází,“ psal znechucený Dienstbier. Vrcholem hnusu podle něj byly prezidentovy útoky na novináře krátce poté, co byl na Slovensku jeden žurnalista zavražděn. „Je ostuda, že Česká republika má takového prezidenta,“ dodal Dienstbier, který v roce 2013 se Zemanem v přímé prezidentské volbě prohrál.

Mimo aktivní politiku začaly na prezidentův projev chodit ještě drsnější reakce. Marek Wollner z ČT jej zhodnotil s Orwellem jako „čtvrthodinku nenávisti“, rituál z románu 1984.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …