Chudá babička otevře popelnici a jí. Jste všichni grázlové! Kubera a další dostali u Jílkové pořádný výprask

05.03.2015 23:33

Osmdesátiletá paní vybírá jídlo z popelnic, lidé nemají práci a politici si zvyšují platy. Diváci v pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové křičeli na politiky. Nejvíc to schytal Jaroslav Kubera (ODS) a mimo politiku působící pravicový ekonom Miroslav Ševčík. V Česku prý žijí podle svých představ jen lidé, kteří si vydělají aspoň sto tisíc za měsíc, ostatní jsou odsouzeni k bídě. A kdo za to může? Prý třeba Miroslav Kalousek, ale obecně všichni politici. Tomuto nařčení se bránil náměstek ministra financí z ČSSD Martin Pros. Sociální demokracie prý lidem pomáhá. Ale málo, ozvalo se ve studiu.

Chudá babička otevře popelnici a jí. Jste všichni grázlové! Kubera a další dostali u Jílkové pořádný výprask
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková

Ve čtvrtečním pořadu České televize Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové se řešila zásadní otázka. Mají čeští občané dost peněz k důstojnému životu? Diskutovali o tom náměstek ministra financí Martin Pros (ČSSD), předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera, děkan národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík, předseda ČMKOS Josef Středula, důchodkyně Ludmila Hrdličková a Jiří Víšek, místopředseda Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Slyšela jsem Kalouska a nadzvedl mě, říká seniorka

Paní Hrdličková, která je vdovou, poukázala hned v úvodu na to, že žít z jednoho důchodu fakticky nelze. "Naši politici si přitom znovu zvýšili plat, kvůli údajně špatně vypočtenému základu," poznamenala dáma. "My jsme měli s manželem dohromady přes dvacet tisíc, mohli jsme si dobře žít a trošku podporovat děti," pokračovala. Jenže před Vánocemi manžel zemřel a paní Ludmila dostala na vdovském důchodu jednu pětinu jeho někdejšího důchodu. Vzpomněla i exministra Miroslava Kalouska (TOP 09). "Já jsem viděla v televizi Miroslava Kalouska, který řekl, že doufá, že už se nebudou přetřásat platy poslancům. A já jsem si řekla, tak to se teda přetřásat budou a přihlásila jsem se do pořadu," pokračovala paní Ludmila.

Pros obratem poukázal na to, že vláda v čele s ČSSD se snaží zlepšovat život i důchodcům a nejen jim. Své řekl i Kubera. "Mě trápí tíživá situace vdov," poznamenal senátor. Jílková mu ale vmetla do tváře otázku, proč ODS zvyšovala důchody tak pomalu. A senátor nedostal příliš prostoru to dovysvětlit, protože znovu promluvila paní Hrdličková. Byla by ráda, kdyby se politici chytili za nos a řekli, že si plat nezvednou.

Středula připomněl, že odbory protestovaly proti pravicovým vládám. "Já jsem na jedné demonstraci taky byla," prozradila paní. Podle Středuly proto Kubera vypráví jen pohádky. Pravicové vlády tuto zemi prý zadlužily.

ČSSD prý seniorům pomáhá, ale nestačí to

V tu chvíli se ozval Ševčík, který poukázal na to, že žádná vláda dosud neřešila penzijní reformu a dnes řešíme důsledky. Mladí lidé by proto měli vědět, že by se měli sami zajišťovat na stáří.

Z publika se ozval hlas další důchodkyně. Vláda by měla okamžitě přidat důchodcům pět set korun," udeřila. A kde na to máme brát, ptal se Kubera. To je vaše věc, zněla odpověď. Stranou neponechala ani expremiéra Nečase. "Můžete mi říct, jaký to je vzor pro lidi, když opustí manželku s dětmi a odejde za milenkou?"

Pros se obrátil k seniorce z publika a popsal kroky, které udělala vláda ČSSD, aby důchodcům ulevila. Zavedla zpětně daňovou slevu pro pracující důchodce, navýšila valorizaci penzí, snížila DPH na léky a podobně. Seniorka ho pochválila, ale nestačí to.

Lidi nezajímá kdo za to může, od politiků chtějí řešení

Razně se do sebe znovu pustili Středula s Kuberou. Jestliže Středula pravici vyčítá rostoucí dluhy a zmrazování důchodů, Kubera chtěl vědět, jak by situaci řešil jako odborář. "To se ptáte vy mě, když kandidujete do Senátu? To je docela odvaha," prohlásil Středula. Mladí lidé jsou na tom podle něj často hůř než důchodci, takže je jejich rodiče a prarodiče ještě podporují.

Z publika zazněl další dotaz. Proč vláda zvyšovala vdovské důchody tak málo, když je pobírají i ženy, které se např. zapojovaly do odbojové činnosti za války, nebo totéž dělali i jejich zesnulí manželé. Pros k tomu poznamenal, že by bylo dobré, kdyby u příštích voleb dostala ČSSD větší podporu, aby tento problém mohla řešit razantněji.  

"Já tady už dvacet minut poslouchám debatu pánů z ČSSD a ODS o tom, kdo za to může. Jenže lidi už nebaví poslouchat, kdo za co může, lidi chtějí slyšet řešení," udeřil pán z publika. Podle Kubery je třeba si říci, za co senioři vydávají nejvíc peněz. Jasně řekl, že i senioři musí přispívat na fotovoltaiku. "Tu nám tady vnutili dobroseři. A paní ministryně Marksová - Englsová nám tady vnucuje nápad, že stát bude platit za tatínky, kteří neplatí alimenty, ale to budeme platit my všichni!" rozpálil se Kubera. Engelsovou nazýval ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou-Tominovou (ČSSD). Tentýž pán z publika ho ale zpražil: "My si volíme politiky jako odborníky, kteří to vyřeší."

Vy zvyšujete důchody, ale nemáte na to, udeřil Ševčík

Pros v tu chvíli zopakoval, že ČSSD důchody zvyšuje, za což ho ostře zkritizoval Ševčík. "Když současná vláda zvedla důchody, tak je zvedla na dluh, takže to zaplatí budoucí generace," poznamenal. Podle Středuly by pomohlo, kdyby se zvýšila zaměstnanost.

Po půl hodině se ke slovu dostal i pan Víšek za živnostníky. Poukázal na to, že živnostníci ve stáří nedostanou nijak vysoké důchody, což může být do budoucna problém. Podle Středuly si za to ale mohou živnostníci částečně sami, protože odvádí nízké sociální pojištění, aby ušetřili. Víšek s tím ale nesouhlasil "Někteří živnostníci opravdu vydělávají tak málo, že mají problém přežít."

Pak přišel další útok na Ševčíka. Sedmdesátiletý senior poznamenal, že mnoho lidí se důchodů ani nedožije. A pokud jde o platy:  Kolik by měl být podle Vás průměrný plat, pane Ševčíku?" Zazněla odpověď, že dnes to je mezi dvaceti až třiceti tisíci. "Já už od vás nechci nic víc slyšet, rozkřičel se pán. "Já vám tvrdím, že kdo nemá střední příjem sto tisíc za měsíc, tak není ve střední třídě. Vy jste vytvořili systém, kde osmdesátiletá babička otevře popelnice a jí. To jsem viděl na vlastní oči, rozohnil se senior. Ševčík ale zůstal na svých pozicích. Jasně řekl, že by podnikatelé měli lepší šanci zaměstnávat lidi, kdyby nebyl zákoník práce tak rigidní.

Rád bych se dožil toho, že se politici přestanou starat především o sebe ...

"Já bych se jednou rád dožil toho, kdyby si vláda přestala zvyšovat platy a začala řešit situaci lidí, protože z velké části seniorů jsou prakticky bezdomovci," ozval se další starší pán na kameru. Žije prý v Ostravě. Náměstek Pros obratem znovu připomněl, že této vládě nejde o zvyšování vlastních platů, ale o lepší život lidí, což dokazuje i rychlejší valorizací důchodů, snížením DPH na léky a tak podobně. "A kde na to vezmete Vy a Váš šéf Andrej Babiš (ANO)," ptala se moderátorka Jílková? "Z lepšího výběru daní," odvětil.

"A zase se dostáváme v debatě někam jinam, kolik máme poslanců, kolik máme senátorů, kolik máme ministrů? Spočtěte si ty platy, které dostávají. Každý má svého šoféra, jídlo za pár kaček a tak dále," ozvala se znovu paní, která chtěla všem seniorům ihned přidat pět set korun. Ševčík dal paní do jisté míry za pravdu a prozradil, kdo je dnes ve vládě. "Je to ČSSD a ANO," prohlásil ekonom.

"Vy na sebe pořád hážete špínu, ale neděláte nic pro lidi. Jste všichni grázlové," zakřičel pán z publika ve středních letech, který prozradil, že je toho času nezaměstnaný a nedaří se mu najít ani brigádu. Ševčík v tu chvíli argumentoval údaji Českého statistického úřadu, který v lednu evidoval tisíce volných pracovních míst, takže práce se najít dá. "Nečtěte tady čísla z tabulek a běžte mezi lidi, ozval se další křik z publika.Tentokrát na Ševčíka křičel Rom.

Pořad uzavřel náměstek Pros, který řekl, že vláda na snížení nezaměstnanosti pracuje a pracovat nepřestane. Již přibylo třiadvacet tisíc pracovních míst," prohlásil.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …