Chudoba. Tohle je ekologie? Uhlí z Austrálie: Hýbe se to

24.01.2022 8:54 | Ze sítí

Česká televize o víkendu konstatovala, že je svět obrácen vzhůru nohama. Dokumentovala to příkladem lodi z Austrálie, která dorazila do České republiky s nákladem černého uhlí. Ten je určen pro Ostravsko, kde je kvůli útlumu těžby momentálně uhlí nedostatek. Někdejší poslanec ČSSD Antonín Seďa jednomu z čtenářů serveru ParlamentníListy.cz bez obalu napsal, co si o takovémto způsobu ekologického uvažování myslí.

Chudoba. Tohle je ekologie? Uhlí z Austrálie: Hýbe se to
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Je to vůbec poprvé, co se na Ostravsko z Austrálie uhlí dováží a nikoli vyváží, jak tomu bylo ještě před pár lety, kdy byla Ostrava označována za černé a ocelové srdce republiky. Černé srdce však přestává bít, v zájmu zlepšování životního prostředí v regionu a s vědomím toho, že v rámci evropského Green Dealu bude těžba uhlí tak jako tak znevýhodněna a postupně zcela zastavena.

Nezvyklá cesta uhlí z Austrálie až do Ostravy upoutala pozornost jednoho z čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Obrátil se v této záležitosti na exposlance z řad ČSSD Antonína Seďu a chtěl vědět, co si o tomto způsobu ekologického uvažování někdejší zákonodárce myslí.  

„Jak Vy z pohledu ekologie hodnotíte dovoz uhlí z Austrálie do oblasti Ostravska, kde se ještě před pár lety uhlí potřebné pro hutě dobývalo,“ otázal se.

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí

Tady je odpověď.

„Podle mne je nenormální, abychom dováželi černé uhlí, které lze těžit z našich zdrojů. Tohle je příklad, kam až dosahuje globální ekonomika. Sice nevím, za kolik se nakupuje, včetně dopravy, černé uhlí z Austrálie a jaká je nakonec jeho cena pro konečného spotřebitele, ale rozhodně tohle nepřispívá ke zlepšení životního prostředí. Prostě to je realita, tak jako například zvyšování cen energetických surovin, kdy ekonomové lidem radí, že nejlevnější je topit dřevem či hnědým uhlím. Ale to ví každý člověk a na to nemusí mít vysokoškolské vzdělání. Prostě Green Deal přes svá výrazná pozitiva má i řadu negativních dopadů. A to nejen na peněženky občanů, konkurenceschopnost našich firem, ale i nepříjemné dopady na životní prostředí. Uvedu ještě jeden příklad a to jsou elektromobily, kdy je třeba markantně rozšířit nejen výstavbu nabíjecích stanic, ale zároveň to výraznou měrou zvýší spotřebu elektrické energie a ta se musí nějakým způsobem vyrobit. To bude znamenat další tlak na zvyšování její ceny. A jsme zase na začátku inflační spirály. Takhle to dopadá, když ekonomika hýbe politikou. Já jsme osobně příznivcem 'lokální' ekonomiky, kdy se spotřebovává zboží či suroviny z nejbližšího okolí a kdy volení zástupci mohou těmto ekonomikám pomoci. Globální tlak na snižování cen vede pouze k chudobě a ke zbytečnému zvyšování zisků nadnárodních korporací. A také ke zhoršování životních podmínek na naší planetě,“ odvětil na dotaz čtenáře serveru PL.cz Seďa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…