Chvojka po schůzce s HateFree Culture potvrdil konec projektu

07.02.2017 16:04

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) po dnešní schůzce s vedením HateFree Culture zopakoval, že tento projekt proti rasové i jiné nesnášenlivosti ve společnosti v dubnu podle plánu skončí. Následovat bude vyhodnocení a zadání nového projektu. Chvojka o tom informoval v tiskové zprávě. Představitelé iniciativy měli o pokračování projektu zájem.

Chvojka po schůzce s HateFree Culture potvrdil konec projektu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Kampaň HateFree Culture začala v listopadu 2014 a byla z 80 procent financovaná z takzvaných Norských fondů. Zaměřovala se především na mladé lidi. Fungovala nejprve na sociálních sítích, později pod její hlavičkou vznikaly další aktivity. Mimo jiné udělování značky HateFree Zone místům, která jsou otevřená komukoliv bez ohledu na jeho etnickou či jinou příslušnost.

Chvojka dnes uvedl, že kampaně proti rasismu Úřad vlády v různé podobě dělá už od roku 1998 a bude v tom pokračovat. Projektu HateFree Culture nepřímo vyčetl neúčinnost a nesrozumitelnost pro jiné lidi, než jsou intelektuálové a studenti. „Nemá jít o přesvědčování přesvědčených, ale o práci s běžnými lidmi, o vysvětlování, že se s takovým násilím může potkat leckdo, protože odněkud pochází nebo nějak vypadá,“ uvedl v tiskové zprávě.

Po konci projektu bude podle Chvojky zhruba osm měsíců času jej vyhodnotit a pracovat na zadání nového. Bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který stál u zrodu kampaně, s jejím koncem nesouhlasí.

Na fasádách některých pražských kaváren a obchodů zapojených do kampaně HateFree se loni v dubnu objevily nacistické symboly a výhrůžné nápisy. Policie z tohoto obvinila pětici mladíků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…