Chybějí doktoři, a nejen to. Mladá lékařka vyjela na zkušenou do Německa. Je to tam prý mnohem horší než u nás

13.02.2019 22:29

Česká lékařka Kateřina Karolová sbírala několik let zkušeností na dětské klinice v Německu. V rozhovoru pro Český rozhlas Dvojka tak předložila dobré srovnání týkající se péče o pacienty u nás a našich sousedů. Pro mnohé bude možná poměrně překvapivé. „V Čechách má dítě větší šanci být zdravé než v Německu,“ tvrdí pediatrička, podle které je péče u nás daleko lepší a propracovanější a náš systém nám v tomto směru prý závidí na celém světě.

Chybějí doktoři, a nejen to. Mladá lékařka vyjela na zkušenou do Německa. Je to tam prý mnohem horší než u nás
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Když před časem Karolová odešla pracovat do Německa, čekala, že to tam bude lepší než v Česku. Bylo to prý ale daleko náročnější a mnoho věcí ji překvapilo. „Vyvedlo mě z míry, když jsem první den přišla na oddělení, byly tam dohromady tři doktorky, ale na oddělení bylo potřeba osm lékařů. Bylo to náročné,“ vzpomíná lékařka na svůj pracovní den na dětské klinice v Německu. Lékaři jsou sice v Německu placení lépe, ale jsou podle jejího názoru daleko více přetížení.

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí

Karolová také poskytla srovnání lékařské péče o dětské pacienty v Německu a v České republice. „Rozhodně vychází péče lepší v Čechách, i když se to pacientům moc nezdá. Oni nevidí, jak moc je propracovaný ten náš systém,“ uvedla pediatrička.

„Opravdu nám náš systém závidí na celém světě už jen tím, že každé dítě má svého pediatra, kterého zná odmalička a chodí k němu. To v Německu není vůbec obvyklé. Tam chodí děti k dospěláckému doktorovi, který si často ani nevěděl rady a posílal dítě pro jistotu ke kolegovi pediatrovi, kde už nebylo zase na dítě tolik času,“ přiblížila Karolová.

Celý rozhovor ZDE:

Kromě toho poukázala, že na dětské klinice chyběly i dětské sestřičky. „Ani ony tam nejsou obvyklé. Skutečně jsem tam prošla rozčarováním, že medicína v tak vyspělém státě může fungovat úplně jinak, než na co jsem byla zvyklá v České republice,“ poznamenala.

Spousta činností, které u nás patří sestrám, v Německu prý vykonávají samotní lékaři. „I to byl kámen úrazu, na mě to sestřičky také zkoušely. U nás to vše funguje a vše se stíhá, ale tam ne,“ řekla Karolová s tím, že v Německu chybí nadřazenost lékaře nad zdravotnickým personálem. „Někdy jsme tam jako lékaři byli spíše jako ten poslední článek. Sestřičky byly zvyklé, že lékaři převlékají po pacientech postele. Pokud zůstala postel po pacientu třeba nepřevlečená, byli jsme takový poslední článek, který nemohl dál už nic na nikoho hodit,“ řekla na závěr.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…