Chybí snad v USA demokracie? zastal se ekonom federace EU

25.09.2012 21:35

V pořadu Hyde Park na ČT24 odpovídal divákům ekonom Tomáš Ježek, bývalý ministr pro privatizaci a správu národního majetku a bývalý poslanec. Uvedl, že nemá rád, když někdo přivolává rozpad Evropské unie a naopak by uvítal federaci.

Chybí snad v USA demokracie? zastal se ekonom federace EU
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ekonom Tomáš Ježek v pořadu ČT Hyde park

První divák se ptal na příčiny deficitu státního rozpočtu. Ježek vysvětlil, že problém je ve výdajích – hlavně v mandatorních, tedy těch, které stát vydat musí. „Stát moc vydává. To není názor, to je fakt,“ uvedl. Podle Ježka je ale nutné více rozlišovat to, kdo sociální dávky potřebuje a kdo ne.

Zadlužování zákon nezakazuje

„Snižovat? To ne. Dávat jenom potřebným,“ prohlásil ekonom. Také by se podle Ježka dalo mnohem více škrtat ve státní správě. Ježek upozornil na to, že v době privatizace nebylo možné dosáhnout vyrovnaného státního rozpočtu, protože tyto zisky do něj patřit nemohly.

Jedna z divaček se ptala, který zákon dovoluje poslancům, krajům či obcím zadlužování. „Žádný zákon to nezakazuje. Proto je to možné,“ odpověděl ekonom. Ježek zároveň odmítl otázku, zda se rozpadne Evropská unie. „Nemám rád lidi, kteří to přivolávají a mluví o tom,“ myslí si.

Ekonom uvedl, že EU potřebuje další krok – federaci. „Evropu ničila suverenita, ničily ji ty konflikty,“ říká Ježek. Vůbec nesouhlasil s tím, že by federace znamenala zánik federace, jak si myslí prezident Václav Klaus. „Může někdo říct, že ve Švýcarsku je deficit demokracie? Nebo v USA?“ připomněl.

„Dělat politiku soběstačnosti, je to nerozumné a bezohledné vůči ostatním zemím,“ myslí si Ježek. Nesouhlasil s divákem, který má za to, že český průmysl byl zničen. Podle Ježka prostě přižily ty podniky, které na to měly. „To je normální,“ uvedl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…