Chyby policie: Když oni se báli, že ho obviní neoprávněně. Proto islámský vrah „fouknul“ i s komplicem, bylo toho více

09.01.2017 8:21

Americký deník The Wall Street Journal získal tajnou zprávu, která odhaluje zásadní nedostatky v práci belgické policie. K loňskému teroristickému útoku v Bruselu údajně nemuselo vůbec dojít, protože jeho strůjci byli sledováni bezpečnostními službami.

Chyby policie: Když oni se báli, že ho obviní neoprávněně. Proto islámský vrah „fouknul“ i s komplicem, bylo toho více
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Protesty strážců zákona na pařížském mostu Svornosti před budovou Národního shromáždění

Dvaaosmdesátistránkovou zprávu zpracovala agentura Comité P, kterou tvoří bývalí policejní a soudní experti. Elaborát, určený pro belgický parlament, byl dokončen loni v září, ale nebyl doposud uveřejněn. Jak dokládá zpráva, belgická policie měla hned několik příležitostí, jak odhalit buňku Islámského státu, která později provedla teroristické útoky v Paříži a Bruselu. Při obou útocích dohromady zahynulo asi 150 lidí a dalších několik stovek bylo zraněno.

Na začátku roku 2015 bruselská policie zastavila vůz, jejž řídil Brahim Abdeslam, který společně se svým mladším bratrem Salahem a Abdelhamidem Abaaoudem spáchal v březnu 2016 teroristické útoky. Brahim Abdeslam byl zatčen za držení drog a za autorádiem policisté našli USB flash disk, který se jim ovšem nepodařilo analyzovat. Již v té době byl starší z obou bratrů na seznamu osob podezřelých z terorismu.

Byla u něj mimo jiné nalezena džihádistická brožura. Policisté jej podrobili krátkému výslechu a poté jej stejně propustili. Jak se uvádí ve zprávě, belgičtí vyšetřovatelé trestuhodně propásli hned několik příležitostí, jak sebevražedného atentátníka z Paříže Brahima Abdeslama a jeho bratra Salaha coby koordinátora útoků v Paříží i Bruselu eliminovat. „První šanci měli již v červenci 2014, kdy jeden vyšetřovatel zjistil informace o jejich napojení na Abaaouda, ale nesdělil ji svým kolegům.“

Anketa

Věříte, že policie a armáda jsou schopny uchránit Českou republiku před teroristickým útokem?

2%
98%
hlasovalo: 7864 lidí

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Identická situace se opakovala o půl roku později, kdy o propojení mezi oběma bratry a Abaaoudem úřadům řekl jejich informátor. „Další příležitostí bylo již zmíněné zatčení jednoho z bratrů, v jehož voze byl objeven USB flash disk, který bohužel až do teroristického útoku v Paříži nebyl identifikován. Vyšetřovatelé v období před březnovými teroristickými útoky prováhali ještě několik šancí, jak všemu předejít. Salah byl zatčen loni v březnu a nyní čeká ve Francii na soud.

Podle státního prokurátora sedmadvacetiletý Salah přiznal, že se chtěl původně vyhodit do vzduchu při sebevražedném atentátu, ale později si vše rozmyslel. V hledáčku policie ovšem byli oba bratři od svých patnácti let. Starší Brahim byl zapojen do asi čtyřiceti jednotlivých případů porušení zákona. Od loupeží přes ilegální držení zbraní až po prodej drog. Mladší Salah se podílel na dvanácti trestných činech. V roce 2010 se vloupal do garáže a strávil poté měsíc ve vězení.

Za hlavního organizátora teroristických útoků v Paříži a Bruselu je nicméně pokládán Abdelhamid Abaaoud, který oba bratry poprvé kontaktoval dle zprávy Comité P již v létě 2014. Podle vyšetřovatelů se začali oba bratři krátce na to radikalizovat a minimálně jeden z nich chtěl odjet bojovat do Sýrie. Nicméně tato informace nebyla sdílena s ostatními policejními jednotkami. Podle Comité P se obávali vyšetřovatelé, aby neobvinili jednoho z bratrů neoprávněně.

Zpráva vypracovaná experty z Comité P konstatuje, že belgický bezpečnostní aparát je podfinancovaný a v podstatě nefunkční. Donucovací orgány nemají jednotné velení a jsou rozděleny podle vzájemně se překrývajících zón působnosti. „Policejní orgány, jejichž součástí jsou i protiteroristické jednotky, využívají staré počítačové systémy a nefunguje ani vzájemná spolupráce mezi jednotlivými útvary.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …