Chystá se spojenectví proti Babišovi. Kalousek už se prý domluvil s ČSSD a lidovci

14.01.2016 8:12

TOP 09 se rozhodla posvítit si na podnikající ministry, zejména však míří na ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho Agrofert. Strana chce totiž do zákona o střetu zájmů navrhnout skutečnost, aby členové vlády nesměli být tzv. ovládajícími osobami ve společnostech, tedy nesměli by vlastnit víc než 40 procent podniku. Píše to dnešní deník Právo.

Chystá se spojenectví proti Babišovi. Kalousek už se prý domluvil s ČSSD a lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Kromě výše uvedeného návrhu chce Plíšek vložit také návrh do zákona o veřejných zakázkách. A to takový, aby firmy, v nichž člen vlády má alespoň desetiprocentní podíl, se nesměly ucházet o veřejné zakázky. „Střet zájmů je zvlášť u členů vlády nežádoucí a nebezpečný,“ uvedl Plíšek.  

To, že je případ namířený především proti ministru Babišovi, nepřímo potvrdil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, když Právu řekl, že majetkové poměry jiných ministrů nebyly zkoumány. „Ale ten příklad Babiše je tady tak křiklavý, že stačí,“ řekl Právu Kalousek. 

Babiš samozřejmě s návrhem TOP 09 výrazně nesouhlasí, vadí mu, že opoziční strana má neustále program antibabiš. „Bylo by dobré, kdyby navrhovali nějaké zákony ve prospěch občanů naší země, a ne tyhle návrhy, které jsou směřované proti mé osobě,“ řekl Babiš, který dlouhodobě střet zájmů odmítá.

Podle deníku návrh poslance Martina Plíška (TOP 09) prozatím však neodmítli ministři z ČSSD či KDU-ČSL či poslanci za hnutí Úsvit. „ČSSD je připravena debatovat o zpřísnění zákona o střetu zájmů,“ uvedl k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Naopak ODS by pro takovýto zákon, i když s ním souhlasí, ruku nezvedla, a to proto, že politická kultura by měla být dodržována i bez legislativních úprav. „Mělo by být jasné, že kdo je členem vlády, tak se nestará o firmy, ale o stát,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Proti zákonu jsou i komunisté či okamurovci ze strany Svoboda a přímá demokracie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…