Chytne vás covid… A co pak? Chorvatsko řeklo turistům pravdu

22.07.2020 13:22

Chorvatsko, oblíbená česká destinace pro dovolenou, opět zavedlo roušky, ovšem jednostranně. Musí je mít jen obsluha v restauracích, hospodách a hotelech, řidiči v MHD a personál v nemocnicích, turistů se toto nařízení netýká. Ovšem pokud by se někdo v Chorvatsku nakazil, náklady půjdou buď za ním nebo za jeho pojišťovnou, zjistila CNN Prima News.

Chytne vás covid… A co pak? Chorvatsko řeklo turistům pravdu
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

Už nějaký čas jsou hranice Česka opět otevřené a Češi tak opět mohou cestovat. A to i do oblíbeného Chorvatska. Podle Chorvatského turistického sdružení se v první polovině července do této země podívalo 107 000 Čechů. Což je přibližně o čtvrtinu méně, než v minulém roce, informuje deník Blesk.

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22632 lidí

Cestování do Chorvatska je relativně snadné, občané České republiky nemusí při vstupu na území Chorvatské republiky prokazovat důvod cesty, ani nemusí mít test na COVID-19 či dokonce trávit čas v karanténně, uvádí ministerstvo zahraničí. „Jedinou podmínkou je poskytnutí informací o místě a délce pobytu a kontaktní údaje nejlépe prostřednictvím online formuláře,“ dodává ovšem.

Během pobytu v Chorvatsku by turisté ovšem měli dodržovat pravidla stanovená Chorvatským ústavem veřejného zdraví, tedy omezit kontakty s jinými osobami na nutné minimum a minimalizovat riziko přenosu viru. A během 14 dní od vstupu na území Chorvatska si dle ministerstva zahraničí v ranních hodinách musí měřit teplotu a je-li tato vyšší než 37,2 stupně Celsia nebo pokud se cítí nemocní či pozorují symptomy nemoci, musí telefonicky kontaktovat svého místního praktického lékaře, případně pak místně příslušného epidemiologa.

Otázku, co dělat, když k nákaze dojde, řešila detailněji stanice CNN Prima News. Jednoznačná odpověď prý neexistuje a záleží na rozhodnutí epidemiologa. „Obecný plán existuje, a to jak na celostátní úrovni, tak třeba ve Splitsko-dalmatské župě (ekvivalent českého kraje; leží zde i Makarska, oblíbený cíl Čechů). Pokud se u někoho objeví symptomy COVID-19, musí jeho domácí informovat epidemiologa nebo rodinného lékaře, případně záchrannou službu. Ovšem třeba v případě hotelových hostů se má rovnou volat záchranka. O dalším postupu pak podle závažnosti případu rozhodne epidemiolog,“ píše televize.

Palčivá je i otázka nákladů, které v souvislosti s ošetřováním, převozem apod. vzniknou. Platí je buď host nebo jeho pojišťovna, uvedl státní tajemník chorvatského ministerstva turistiky Tonči Glavina. Ten také uvedl, že hotely musejí vyčlenit deset procent kapacity pro případnou karanténu.

„Pouze případný převoz sanitkou na hranice by uhradila chorvatská strana, uvedl Luka Brčić, zástupce splitsko-dalmatského župana, podle kterého si kraj pro případnou karanténu najal ve Splitu zvláštní objekt, který je dostupný pro všechny případy,“ dodává CNN Prima News.

Na ostrovech Šolta a Brač mají zatím prázdná zařízení, vyhrazená pro případnou karanténu. Na Brači by přitom pobyt v zařízení měl případný nemocný hrazený místní samosprávou. Obecně nejsou podmínky mezi obcemi a městy sjednocené, i když by to podle zástupce župana Brčiće pomohlo.

Podle pondělních dat chorvatské vlády naposledy v Chorvatsku přibylo 25 nově diagnostikovaných případů nakažených virem. 147 lidí je hospitalizovaných, z toho 9 je na ventilátorech. A od 13. července se v Chorvatsku opět zavádí povinnost nosit roušky. Turisté ovšem mohou být v klidu, platí zejména pro zaměstnance nemocnic, dopravního podniku, pro obsluhu v obchodech a v restauračních zařízeních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …