Čičmunda Kuldík by prý nechal vytunelovat miliardu znovu

03.04.2012 22:23

Bývalý vysoký úředník ministerstva financí Jiří Kudlík byl osvobozen. Soud ho označil jen za čičmundu a figurku na šachovnici, kterou táhli jiní hráči. Zmíněné hráče v pozadí však zjevně nikdo nemá touhu pohnat k odpovědnosti.

Čičmunda Kuldík by prý nechal vytunelovat miliardu znovu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Před patnácti lety byl Jiří Kudlík mocným mužem na ministerstvu financí, teď složitě hledá práci. Vše zavinilo trestní stíhání a soud v kauze miliardového tunelu CS fondů.

Líčení však v úterý skončilo Kudlíkovým vítězstvím. Soudce Kamil Kydalka ho sice označil za čičmundu a figurku na šachovnici, To Kudlíka osvobodilo.

V rozhovoru pro server Ihned.cz i sám Jiří Kudlík tvrdí, že byl jen nástrojem v rukách jiných. V případě miliardového podvodu však nehledá vinu na straně své, ministerstva financí ani potažmo státu jako takového. Zvláštní je spíš způsob, jakým s případem nakládá justice.

Miliardu bych nechal vytunelovat znovu, přiznává Kudlík

„Ten pohled soudů na to pochybení státu je také zvláštní. Když žalovali podílníci, tak jsme to my, Kudlík a stát, vyhráli. Když žalovaly neprůhledné kyperské firmy, které pohledávky od podílníků odkoupily, tak to vyhrály ony. Já tomu nerozumím,“ kroutí pro server Ihned.cz nad celou situací hlavou Kudlík.

V případě obchodu, kdy byla od státu vymámena miliarda falešné náhrady, by přitom prý jednal stejně. „Podáním nepodloženého trestního oznámení bych se vystavil křivému obvinění, náhradě škody, dokonce náhradě škody za ušlý zisk těch, kteří ty prostředky nedostali tam, kam měli. Doložili to i dva svědkové, kteří se na tom podíleli. Zeptejte se i současného šéfa FAÚ, že ten přístup byl odpovídající tehdejší době,“ hájí se Kudlík.

Kontroverzní podnikatel Bušek se přiznává: tuneloval jsem s Tykačem. Soud mu ale nevěří

K podílu na vytunelování se nakonec přiznal kontroverzní podnikatel František Bušek, podle něj byl organizátorem bývalý šéf zaniklé finanční skupiny Motoinvest a nynější majiteli těžařské společnosti Czech Coal Pavel Tykač.

Tykač byl jeden čas také stíhán spolu s Kudlíkem. Jeho stíhání bylo zastaveno a žalobce Buškovo přiznání a popsání role Pavla Tykače označuje za nevěrohodné.

„Co může státní zástupce říkat? Celou dobu svědky nepozval, respektive nedonutil policii, aby je vyslechla, aby to mohl objektivně posoudit... Co jiného může říkat...,“ rozčiluje se Jiří Kudlík. Roli Pavla Tykače přitom popisuje nejen Bušek, ale i další osoby. Celý scénář přitom má svou logiku.

Přečin se však už pro Pavla Tykače považuje za promlčený. Pro v současné době nezaměstnaného Jiřího Kudlíka, který v souvislosti s aférou nemohl prý nikde najít zaměstnání, je tak postup soudu zdrojem značného rozčarování.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…