Cihla do hlavy. Zemanovec se zastal lidovců

18.12.2013 10:16

Žižkovská férovka, tedy zezadu cihlou do hlavy. Tak charakterizuje snahu sociální demokracie a hnutí ANO přihrát lidovcům Ministerstvo zdravotnictví zemanovec Luboš Smrčka. Byl by to prý mistrovský kousek a rozhodně svědčí o tom, že vztahy v budoucí koalici nejsou zrovna přátelské, píše ve vyjádření, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Cihla do hlavy. Zemanovec se zastal lidovců
Foto: SPOZ
Popisek: Luboš Smrčka

"Přihrát malému partnerovi resort zdravotnictví by bylo mistrovské. Posadit ministra za lidovou stranu do takového křesla a s takovým dárkem od smějících se 'partnerů' nezavání zrovna přátelskými vztahy v koalici. Tomu se říká libeňská či žižkovská férovka (zezadu cihlou do hlavy)," píše Smrčka ve svém vyjádření.

Zemanovec připomíná širší souvislosti. Sociální demokraté i hnutí ANO přispěli ke zrušení poplatků ve zdravotnictví, čímž vytvořili "pořádnou díru" v příjmech resortu. Navíc měly poplatky regulační funkci, měly omezit příliš častým návštěvám lékaře, lze prý tudíž očekávat růst poptávky po péči. ČSSD a ANO by tak odpovědnost šikovně přenesly na lidovce, naznačuje autor textu.

Není vhodná doba na dohady

"V dnešním systému je totiž v podstatě možné, aby jeden pojištěnec navštívil postupně tři nebo téměř jakýkoliv počet lékařů a nechal si od nich udělat ta stejná vyšetření a vyslechl jejich diagnózy a nápady, jak situaci řešit. Zní to na první poslech obskurně, ale podle některých odhadů jsou takto spotřebovány miliardy nebo dokonce desítky miliard ročně," uvádí Smrčka.

Celý text Luboše Smrčky čtěte ZDE.

Politik navíc očekává razantní růst spotřeby zdravotní péče, a to již v nejbližších letech, v přímé závislosti na stárnutí české populace. "Opravdu je to vhodná chvíle na to, dělat si kariéru na rušení zdravotnických poplatků a zabývat se vzájemným dětinským podstrkáváním ministerských křesel?" ptá se závěrem Luboš Smrčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…