Cikán Godla ze seriálu ,,Most!": Věc pokračuje. Zmíněny neziskovky i pořádná facka

06.02.2019 9:56

Hvězdou seriálu Most! se nečekaně stal Zdeněk Godla, hrající sympatického romského, ale socializovaného popeláře. Nebo „cikánského“? Herec, který skutečně pochází z komunity chomutovských Romů a v rozhovoru pro ČT otevřeně přiznal, že má zkušenost i s vězením, vyvolal rozruch slovy, že sám sebe označuje za „Cikána“ a nevadí mu, když jej tak kdokoliv nazve.

Cikán Godla ze seriálu ,,Most!": Věc pokračuje. Zmíněny neziskovky i pořádná facka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková se vyjádřila ke své kauze s Jankem Kroupou a oznámila nominaci na zástupkyni ombudsmana

Slova pronesená v rozhovoru pro iDNES.cz nadzvihla zejména redaktory webu Romea, který si svou image postavil na boji proti romským předsudkům, z nichž oslovení „Cikán“ je z nejzásadnějších. Romea zveřejnila informaci, že Zdeněk Godla se v rozhovoru pro server za užití zakázaného slova omluvil.

„Nevěděl jsem, že to není jedno. Nikdy jsem se nad tím nezamyslel, a to byla chyba. Prosím, kdo můžete, tak mi odpusťte mou neznalost naší historie,“ sypal si popel na hlavu.

Komentátor serveru Info.cz Jan Palička k tomu ve svém textu poznamenává, že někteří jsou možná „polepšeným hříšníkem“ nadšeni, ale jiní si klepou na čelo.

CELÝ KOMENTÁŘ

„Proč by se ale měl herec těmto lidem nebo komukoliv jinému jakkoliv ospravedlňovat? Cítí se celý život být cikánem, a ne Romem? Je mu rozlišování mezi těmito dvěma pojmenováními ukradené a neřeší ho? Vždyť na to má plné právo, ať si sám rozhoduje o tom, jak mu kdo může a má říkat, je to dospělý a svéprávný člověk,“ píše Palička. Sám má prý v tomto etniku známého, který kdyby se nazval Romem, tak mu „táta dá takovou facku, že chytne druhou o zeď“.

„Nemůžu se zbavit toho dojmu, že Rom Franta z Mostu, který se stejně jako jeho představitel Zdeněk z Chomutova nestydí být cikánem, protože je v prvé řadě dobrým člověkem, toho pro odstranění rasismu ze společnosti dělá více než různí politicky korektní ‚křižáci‘, kteří tak leda s grácií slona v porcelánu dláždí cestu do pekel dobrými úmysly, přičemž společnost z toho vychází stejně rozdělená jako předtím,“ dodává k tomu Palička.

V podstatě stejný názor napsala na Facebooku právnička Klára Samková, známá jako obhájkyně Romů z mnoha soudních kauz. „Cikán pan Godla udělal svým hereckým výkonem v seriálu Most! pro Romy víc než Člověk v tísni s Romeou dohromady,“ napsala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…