Cikrt: Sputnik do Česka nepatří. Ani komunista by ho nechtěl

28.01.2021 6:12

Jedním z řešení, jak by se Česko mohlo vypořádat s nedostatkem očkovací látky proti covidu-19, je nakoupit vakcínu Sputnik V, uvedl v tomto týdnu epidemiolog Roman Prymula. Ta však do Česka podle Tomáše Cikrta, bývalého mluvčího exministra zdravotnictví Tomáše Julínka z ODS, nepatří. Důvěru v něm nevzbuzuje už svým ruským původem.

Cikrt: Sputnik do Česka nepatří. Ani komunista by ho nechtěl
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

Plán očkování ohrožených skupin obyvatel proti covidu-19 se v Česku zřejmě protáhne, především i kvůli zpomalení či snížení dodávek vakcín, které oznámily firmy Pfizer a AstraZeneca. 

Podle Prymuly se tyto firmy nechovají podle smluv, které podepsaly. Členské země Evropské unie mají právo uzavírat své dílčí smlouvy mimo globální kontrakt. I Česko bude uvažovat o tom, jak získat kvalitní vakcíny.

Nouzovým řešením by mohlo být využití dosud v Evropské unii neschválené vakcíny, mezi něž patří i ruský Sputnik V. „Jít maďarskou cestou a nakoupit třeba Sputnik V je výhodné,“ tvrdí Prymula.

Z té představy se Cikrtovi ježí chlupy na zádech. Na svém facebooku se velmi důrazně ozval proti takové možnosti.

„Vakcína Sputnik do Česka nepatří! Já se jí nikdy nedám naočkovat a nikomu bych to ani nedoporučil, ani nepříteli (s výjimkou komunistů, pokud by tak moc chtěli, ale kdyby došlo k lámání chleba, věřím, že by to neriskovali ani oni),“ napsal Cikrt.

Velký nedostatek vidí v tom, že není registrována Evropskou lékovou agenturou. „Rusko má možná schopné vědce, ale je to říše pohádek se zaostalým zdravotnictvím a mizernou státní správou. Sputnik nemá žádnou záruku účinnosti a bezpečnosti,“ doplnil Cikrt, který v letech 2007 až 2009 pracoval jako mluvčí ministerstva zdravotnictví, řízeného tehdy Tomášem Julínkem z ODS.

Pod jeho příspěvkem se objevily protichůdné reakce – zatímco někteří Cikrtův názor kvitovali, jiní mu vyčítali nenávistný výkřik protiruského aktivisty či rusofoba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…