Čím dál víc bankovek v EU. Placení hotovostí stoupá a banka se diví

08.01.2024 11:45

Platíte v obchodech raději kartou, nebo v hotovosti? Pokud platíte kartou, možná že vás bude míň a míň. Server slovenského týdeníku Trend upozornil, že roste počet lidí, kteří chtějí platit v hotovosti. Téma plateb v hotovosti se rozebírá ve Velké Británii, v Kanadě, v EU, kde roste množství hotovosti v oběhu, ale kupříkladu i v Indii, kde prý sílí hlad po platbách v hotovosti. A to i v politické sféře.

Čím dál víc bankovek v EU. Placení hotovostí stoupá a banka se diví
Foto: FAEI.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

Týdeník Trend upozornil, že kupříkladu ve Velké Británii nabírá na obrátkách debata o finančním fungování jen a pouze on-line v ekonomické sféře. Naproti tomu EU počítá se zavedením digitálního eura. Evropská centrální banka v listopadu 2023 oznámila, že v roce 2025 odstartuje projekt digitálního eura. Doba covidová přitom hodně přála rozvoji bezhotovostního bankovnictví. Bankéři však současně uklidňují veřejnost, že hotovost zůstane v oběhu. Dokud o ni budou lidé stát.

Už v roce 2010 ECB shrnovala výhody plateb v hotovosti.

„Poskytuje svobodu a autonomii. Banky a mince jsou jedinou formou peněz, které mají lidé k dispozici, aniž by museli zapojit třetí stranu. K platbě v hotovosti nepotřebujete přístup k žádnému zařízení, internetu ani elektřině, tedy hotovostí můžete platit i při výpadku proudu nebo při ztrátě platební karty,“ uvedla ECB.

Podle serveru týdeníku Trend lze říct, že tyto výhody přetrvávají i o 14 let později.

Výhody, ale také nevýhody plateb v hotovosti se rozebírají nejen v EU a ve Velké Británii, ale kupříkladu také v Kanadě, kde se tomuto tématu věnuje tamní vláda.

V prvé řadě upozornila, že při placení v hotovosti nemůžete nikdy utratit víc, než máte momentálně u sebe. Při placení v hotovosti se navíc vyhnete nejrůznějším poplatkům. Platba v hotovosti je navíc jednodušší než jiné metody. „Můžete získat slevu, protože obchodníci nemusejí platit poplatek za přijímání hotovostních transakcí,“ lze se také dočíst na portálu Canada.ca.

Platby v hotovosti však mají i svá úskalí. V prvé řadě, pokud vám někdo tyto peníze ukradne, je vysoce pravděpodobné, že je nedostanete zpět. A platbami v hotovosti si nevybudujete platební historii, která se vám také občas hodí.

BBC upozornila, že kupříkladu v Indii sáhla vláda ke stažení části peněz z oběhu, údajně ve snaze omezit prostor ke korupci. Tento krok tehdy vyvolal pochod mnoha Indů k bankomatům, před kterými vznikaly dlouhé fronty. Premiér Narendra Modi přesto tento krok důsledně obhajuje.

„Ale o sedm let později se hotovost stále drží, což znovu zpochybňuje nutnost kontroverzního zákazu měn. Podle Reserve Bank of India (RBI) vzrostla hotovost v oběhu v ekonomice v letech 2020–2021 o více než 16,6 % ve srovnání s průměrným ročním tempem růstu 12,7 % za předchozí desetiletí,“ uvedla k tématu BBC.

Problém je podle BBC v tom, že se mezi politické hráče v Indii nadále hrne nemalé množství rupií v hotovosti.

„Úředníci daně z příjmu nedávno našli ohromujících 3,5 miliardy rupií – ekvivalent 42 milionů dolarů (33 milionů liber) – v prostorách spojených s opozičním poslancem. Většina ‚černých peněz‘ se nadále drží v nemovitostech. Společnost LocalCircles ve svém listopadovém průzkumu zjistila, že 76 % respondentů, kteří si koupili nemovitost v Indii v posledních sedmi letech, použilo hotovost, přičemž 15 % zaplatilo více než polovinu částky v hotovosti. Pouze 24 % uvedlo, že nemusejí platit v hotovosti oproti 30 % respondentů před dvěma lety. Jak zjistila studie Deveshe Kapura a Milana Vaishnava, význam hotovostních transakcí v nemovitostech úzce souvisí se spoléháním se developerů na podporu a přízeň zvolených politiků,“ uvedla BBC.

Vedle toho BBC upozornila na paradox, kterého si všimla již zmíněná centrální banka,

„Evropská centrální banka ve zprávě z roku 2021 hovořila o fenoménu zvaném ‚paradox bankovek‘ a poznamenala, že ‚v posledních letech neustále roste poptávka po eurobankovkách, zatímco se zdá, že používání bankovek pro maloobchodní transakce klesá‘. … Ve skutečnosti počet eurobankovek v oběhu od roku 2007 soustavně roste,“ uvedla BBC.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prachy v kapse nebo koncentrák?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSunvukung , 08.01.2024 12:53:05

|  5 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…