Čínskému smogu by se mohl postavit český patent. Jeho držitel je v Pekingu se Zemanem

26.10.2014 18:21

Speciální české nátěry by mohly pomáhat vyčistit čínský vzduch. Patent české firmy bude v příštích měsících v Číně vyzkoušen v pilotním projektu. ČTK to řekl Martin Šiler, místopředseda představenstva společnosti Nordmann's fir environmental technology, který do Číny přijel jako součást podnikatelské delegace prezidenta Miloše Zemana.

Čínskému smogu by se mohl postavit český patent. Jeho držitel je v Pekingu se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zde se zdraví Miloš Zeman se zástupcem lidové Číny

Čína se dlouhodobě potýká s velmi znečištěným vzduchem. Smog dusí čínská města téměř neustále.

Šiler počítá, že investice spojené s tímto projektem a dalšími dvěma projekty dosáhnou během pěti let až 400 milionů eur (11 miliard korun).

Čína podle něj začala v posledních letech masivně podporovat investice do zlepšení životního prostředí. V zemi tak je velký zájem o nové technologie, jako je patent na fotokatalické nátěry. Ty zjednodušeně řečeno při slunečním svitu odbourávají z ovzduší škodlivé látky, poznamenal Šiler. Pokud by byl o nátěry zájem, mohl by v Číně vzniknout závod na jejich výrobu.

Možná vznikne česko-čínská průmyslová zóna pro ekologické technologie

Memorandum, které plánuje Šiler v pondělí se svým čínským partnerem podepsat, počítá také s projektem na čištění vody a s vybudováním společné česko-čínské průmyslové zóny pro ekologické technologie.

Že je Čína slibným trhem pro firmy zabývající se čištěním vody nebo vzduchu či skladováním odpadů, potvrzuje i bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. V Číně je rovněž členem podnikatelské delegace cestující s prezidentem Zemanem. V zemi zastupuje společnost StrategyOne. "Moje firma reprezentuje středně větší české firmy, které se zaměrují na správu odpadu a jeho energetické využití, kvalitu ovzduší a čištění odpadní vody," řekl ČTK.

V Číně jedná s několika partnery, případné dohody se prý ale protáhnou. "Jsou to investice, které jsou dlouhodobé a které jsou hodně velké svým objemem," poznamenal. Jedná se podle něj třeba o technologie na čištění vzduchu.

České technologie z oblasti čištění vzduchu a vody několikrát také během své návštěvy Číny podpořil i Zeman.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…