Čínský drak a český tygr. V Senátu se diskutovalo o velkolepé budoucí spolupráci

19.01.2016 18:12

„Poroste potřeba Čechů, kteří se domluví čínsky, a Číňanů, kteří se domluví česky.“ I takto optimisticky vidí budoucí spolupráci vztahů mezi oběma zeměmi premiér Bohuslav Sobotka. „Vlajkovou lodí“ v následujících letech má být „Nová Hedvábná stezka“, o které byla řeč na semináři v Senátu. Čínská velvyslankyně Ma Keqing vyzvala k tomu, abychom se chopili příležitosti: „Česká republika může hrát jedinečnou roli při rozvoji výměny a spolupráce mezi Čínou a Evropskou unií i oblastí střední a východní Evropy.“

Čínský drak a český tygr. V Senátu se diskutovalo o velkolepé budoucí spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velvyslankyně ČLR v ČR H.E. Ma Keqing

„Před několika desítkami let jsme se báli, že z Číny může přijít světová válka,“ zmínil ve svém úvodním proslovu předseda Senátu Milan Štěch, který ujistil, že důvodem těchto nálad byla propaganda a vyzval k odstranění předsudků. Ocenil projekt Nové Hedvábné stezky: „Je to logické. Více než 2000 let zpátky Čína obchodovala s celým světem. Vždycky byla jednou z nejvyspělejších zemí,“ uvedl. „Kde se obchoduje, rozvíjí se kultura, tam neznějí zbraně. Jsem rád, že česká vláda patří k těm vládám, které se snaží s Čínou seriózně spolupracovat, rozvíjet obchodní, kulturní vztahy, posilovat turistický ruch,“ dodal. Zdůraznil i to, že je důležité obchodních vztahů využít: „Lepší je být před vozem u oje než být za vozem,“ dodal.  

Sobotka: Nejsme průkopníky, doháníme zpoždění

Premiér Bohuslav Sobotka na začátek svého proslovu připustil, že ostatní země jsou ve vztazích s Čínou na tom daleko lépe: „Nejsme průkopníky, doháníme zpoždění. Jsem přesvědčený o tom, že poslední dva roky znamenaly výrazný posun pro česko-čínské vztahy.“ Pak připomenul vzájemné návštěvy, a to včetně těch prezidentských. Sobotka předpokládá: „V okamžiku, kdy se zintenzivňují vztahy, dramaticky roste a poroste potřeba Čechů, kteří se domluví čínsky, a Číňanů, kteří se domluví česky. Zatím množství studentů není velké a je prostor pro spolupráci.“ Zmínil i důležitost kooperace ve zdravotnictví i v turistickém ruchu. „V loňském roce jsme pravděpodobně dosáhli rekordních čísel. Českou republiku navštívilo takřka 300 tisíc turistů z Číny,“ uvedl premiér. Tím, že se Česká republika připojila k projektu Hedvábné stezky, podle Sobotky dáváme najevo, že chceme prohloubit hospodářskou spolupráci.

Velvyslankyně: Česká vláda klade důraz na inovace a podporuje zahraniční investice

Velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice Ma Keqing zmínila ve svém vstupu, že země začne realizovat 13. pětiletý plán, který má za cíl zdvojnásobit HDP do roku 2020 oproti roku 2010 a dosahovat meziročního růstu ve výši cca 6,5 procent. „Česká republika je pohodlně dostupná železniční, silniční, leteckou i vodní dopravou a disponuje poměrně dobrou infrastrukturou,“ uvedla Ma Keqing. „Česká vláda zastává politiku volného obchodu, podporuje zahraniční investice a je tu poměrně transparentní daňový systém. Dále zde panuje pevný právní systém, poměrně vysoká politická transparentnost a v posledních letech celkově stabilní politická situace. V současnosti se česká ekonomika dobře rozvíjí a zdejší trh nabízí poměrně mnoho příležitostí,“ řekla v rámci svého proslovu. „Česká republika může hrát jedinečnou roli ve spolupráci mezi Evropskou unií a Čínou. Doufám, že se obě strany chopí příležitostí,“ dodala a kromě nového projektu připomenula také už podepsané memorandum o porozumění.   

Špicar: Česká republika je průmyslovým tygrem. Jdeme ale z extrému do extrému

Náměstek pro řízení sekce mimoevropských zemí Martin Tlapa z ministerstva zahraničních věcí zdůraznil, že je důležité nastavení prosperujících vztahů s Čínou, a projekt Hedvábné stezky označil za „vlajkovou loď“. Domnívá se, že Česká republika může spolupracovat v rámci letecké dopravy, zemědělství, v potravinářské výrobě, ve vědě, výzkumu a technologiích i v oblasti služeb.
Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy upozornil na to, že jsme třetí nejotevřenější ekonomikou na světě: „Česká republika je průmyslovým tygrem v rámci Evropské unie. Jsme na špici v celé Evropské unii,“ zhodnotil. „Obrovská produkce českého průmyslu musí ven, abychom si byli schopní udržet vysoký standard kvality života. Jsme na exportu závislá ekonomika,“ doplnil. Právě závislost na evropských trzích dosahuje až 80 procent. „V rámci transformace jsme se dokázali přeorientovat z východních trhů na západní. Šli jsme ale z extrému do extrému,“ popsal Špicar. Na tomto stavu podle něj sice není nic až tak špatného, přesto se objevují rizika. Vyjmenoval pak pro Česko zajímavé trhy: „Perspektivní jsou trhy postsovětského prostoru, Latinské Ameriky, severní Afriky a Asie, především jihovýchodní,“ konstatoval. „Byli jsme v určitém extrému, doufám, že se nedostaneme do dalšího extrému. Za partnerství nelze považovat, když jsou obě strany k sobě nekritické. Doufám, že nové česko-čínské vztahy budou otevřené a ve znamení respektu,“ uvedl.

Han Zhenyu: Analyzováním a sbíráním dat můžeme vládám nabízet významné informace

Ne semináři vystoupil také viceprezident společnosti ZTE pro Evropu Han Zhenyu: „Je velice významné, aby docházelo k propojování vysokorychlostními systémy mezi jednotlivými zeměmi. Dále bychom chtěli, aby byla posílena možnost používání ICT v oblasti dopravy, železnic, tak abychom digitalizovali přístavy nebo letiště,“ uvedl viceprezident. „Analyzováním a sbíráním dat můžeme vládám nabízet významné informace,“ zmínil v průběhu své řeči, kdy nastínil i plán digitalizace „Nové Hedvábné stezky“.
Na semináři vystoupil také představitel Bank of China Hou Wenbo z české pobočky: „Čínská vláda se snaží rozvíjet spolupráci se střední a východní Evropou,“ uvedl Hou Wenbo. „Prezident Zeman během své návštěvy, při níž zavítal i do Bank of China, zmínil, že si přeje, aby zde byla založena i naše pobočka. Letos v srpnu tuto pobočku Bank of China založila. Snažíme se přispívat prakticky ke spolupráci mezi Českou republikou a Čínou,“ doplnil. Na závěr pak vystoupil politolog Oskar Krejčí.

Cílem je volnější tok zboží, služeb a kapitálu

Cílem „Nové Hedvábné stezky“ je oživit starověkou obchodní trasu z východní Asie do Evropy, otevřít Pekingu cestu ke zdrojům energie ve střední Asii a přivést firmy na lukrativní trhy, zlepšit propojení mezi regiony a také mezi Čínou a jejími obchodními partnery v zahraničí. Iniciativa by měla zajistit volnější tok zboží, služeb a kapitálu jednak pomocí cesty po souši propojením Číny, centrální Asie, Ruska a Evropy, jednak pomocí námořní cesty, která propojí Čínu se zeměmi jihovýchodní Asie, Indie a Afriky.
Diskusní seminář s názvem Nová Hedvábná stezka a Česká republika pořádal New Silk Road Institute Prague a předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch s podporou Velvyslanectví Čínské lidové republiky. Iniciátorem vzniku NSRIP a jeho zakladatelem je bývalý vicepremiér a ministr zahraničí ČR, stávající poradce prezidenta ČR Jan Kohout. Ten také seminář uváděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…