Církev žádala vydat slavnou zahradu v Kroměříži. Nic nebude, řekl soud

07.03.2019 18:11

Kroměřížskou Květnou zahradu jezdí obdivovat turisté z celého světa. Jde o natolik unikátní park, že patří na seznam památek UNESCO. O zahradu projevila zájem katolická církev, podle které patří k arcibiskupskému zámku v Kroměříži, a měla by tedy spadat do majetkového vyrovnání státu s církvemi. Soud v Kroměříži to však viděl jinak. Podle zprávy ČTK rozhodl soud o tom, že Květnou zahradu církev nezíská.

Církev žádala vydat slavnou zahradu v Kroměříži. Nic nebude, řekl soud
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Okresní soud dospěl k závěru, že stát nemusí katolické církvi vydávat slavnou Květnou zahradu. Církev usilovala o tuto památku zapsanou na seznamu UNESCO v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi. Představitel katolické církve tvrdí, že Květná zahrada tvoří jeden celek s kroměřížským arcibiskupským zámkem a přilehlým parkem.

„Synergie mezi Květnou zahradou, Podzámeckou zahradou a zámkem, založená před 350 lety, trvá dodnes,“ řekl k tomu právní zástupce církve Stanislav Hykyš. Jeho slova přinesla ČTK.

Soud v Kroměříži však dospěl k závěru, že Květná zahrada je natolik provázána s moderními novostavbami, že by nebylo možné památku UNESCO vydat bez toho, aby bylo nutné řešit, jak naložit s těmito novostavbami, které už do majetkového vyrovnání státu a církví nepatří.  

Olomoucké arcibiskupství se na soud zlobí.

„Vidíme to tak, že soud se po staletích snaží oddělit něco neoddělitelného, historickou, funkční a provozní souvislost arcibiskupského zámku, Podzámecké zahrady a Květné zahrady. Tuto nedělitelnost přitom respektovali dokonce i komunisté v roce 1948, když tyto objekty zabavili jako jeden celek,“ řekl dnes ČTK jeho mluvčí Jiří Gračka.

Verdikt soudu zatím není pravomocný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…